måndag 29 april 2024

inloggad som

NeuroVive knoppar av satsning mot hjärnskador

|  

Lundabaserade NeuroVive Pharmaceutical har i en företrädesemission tagit in 67 miljoner kronor före transaktionskostnader. Det kan läggas till 20 miljoner brutto som är på väg in efter en riktad emissionen till den nya delägaren Hadean Ventures i april.

Pengarna ska användas till att driva bolagets projekt inom mitokondriella sjukdomar vidare i prekliniska och kliniska faser.

– Dessa pengar, tillsammans med de 30 miljoner vi hade i kassan den sista mars, kommer att räcka under cirka ett år. Det är jättespännande nu när vi kommer att testa våra läkemedelskandidater i patienter i två kliniska projekt under nästa år, säger bolagets vd Erik Kinnman.

Bolaget har beslutat att möblera om i projektportföljen eftersom flera av deras projekt gått vidare efter lyckade studier. De fokuserar nu på projekt som kan ge särläkemedelsstatus, så kallade orphan drugs, som syftar till läkemedel inom områden där det i dag inte finns några behandlingsalternativ. Myndigheterna ger speciell hantering till sådana projekt för att underlätta utvecklingen. Mitokondriella sjukdomar är ett sådant område.

– I samband med det tog vi ett strategiskt beslut att låta fortsatt utveckling av vårt projekt NeuroSTAT, läkemedel för traumatisk hjärnskada, ske utan utspädning för vår ägare. Därför knoppas det av i ett eget dotterbolag med egen finansiering, säger Erik Kinnman.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade NeuroVive Pharmaceutical har i en företrädesemission tagit in 67 miljoner kronor före transaktionskostnader. Det kan läggas till 20 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.