söndag 28 april 2024

inloggad som

Handiscover får 17 miljoner kronor i EU-bidrag

Handiscover – som samlar data om tillgänglighet och utvecklar resetjänster för personer med funktionsvariationer – får 1,6 miljoner euro i stöd från EIC Accelerator, som är en del av EU:s Horizon 2020.

Det innebär räddningen för Malmöbolaget som drabbades hårt av coronakrisen. I början av året försökte bolaget få in 15 miljoner kronor men tvingades avbryta kapitalanskaffningen.

– Det är väldigt bra tajming. Vi har strulat med att säkra finansieringen hela tiden sedan vi började och ironiskt nog har vi mer pengar än någonsin nu mitt under den värsta krisen någonsin. Vi gick från en fot i graven direkt till racerbanan, säger Handiscovers grundare och vd Sebastien Archambeaud.

Bidraget innebär också att bolaget får en direkt kontakt och möjlighet att diskutera framtida A-rundor med European Investment Bank, investerarna vid europeiska centralbanken. Sebastien Archambeaud säger att bolagets kassa nu är säkrad till slutet av nästa år med all potential att skala produkten och expandera internationellt.

– Vi kommer behöva anställa rätt mycket folk och det har varit väldigt svårt att hitta personer med specialkompetens inom tech och resebranschen. Nu ges vi en unik möjlighet när många tyvärr har förlorat sina jobb, säger han.

Eftersom resebranschen ligger nere tar bolaget tillfället i akt och vidareutvecklar sitt erbjudande. Kärnan har sedan starten varit ”ett Airbnb för funktionshindrade”. Resenärer kan här boka både privata semesterbostäder och hotell, och bland annat jämföra boendenas tillgänglighet.

Nu flyttas fokus till B2B-tjänster. I pipeline finns en certifiering för hotell och en prenumerationstjänst för data som rör tillgänglighet och funktionsvariationer. Det kan till exempel handla om hur det ser ut vid olika turistmål eller stadsdelar i stort.

– Vi hade redan planerat att omdefiniera oss från en resesajt till ett bolag med unik data kring tillgänglighet och funktionsvariationer. Genom att satsa på resetjänsten blev vi bäst på denna data och nu vill vi bredda oss så det inte bara handlar om semesterboenden och hotell. Nu kan vi påskynda utvecklingen mot ett helhetsgrepp, säger Sebastien Archambeaud.

Emiliano Strauss

Handiscover – som samlar data om tillgänglighet och utvecklar resetjänster för personer med funktionsvariationer – får 1,6 miljoner euro i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.