tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Skånskt antibiotikasubstitut fyller kassan

|  
|  

Lundabolaget Pharmiva är inne i en mindre finansieringsrunda riktad till befintliga aktieägare. Därmed kommer bolaget att kunna fortsätta sina förberedelser inför nästa kliniska studie på sin receptfria produkt för behandling av bakteriell vaginos, säger bolagets vd Lars Hedbys för Rapidus.

– Det finansiella klimatet tillåter inga större emissioner just nu. Vårt fokus är därför att ta in finansiering från befintliga ägare för resten av året. Därför kommer Christina Östberg Lloyd som ska bli bolagets nya vd att tillträda först i januari nästa år och fram tills dess leda bolagets vetenskapliga råd och förhoppningsvis ingå i bolagets styrelse, säger Lars Hedbys.

Christina Östberg Lloyd är utbildad gynekolog och sedan flera år medicinsk och klinisk forskningsdirektör vid Novo Nordisk i Malmö.

Pharmiva har precis CE-märkt sin produkt. Den är en antibiotikafri mousse, som enligt bolagets studier ger snabbare påverkan på symptom och lika bra utläkning av infektionen som en lokal antibiotikabehandling. Moussen innehåller bland annat stabiliserad väteperoxid – vilket normalt produceras av naturliga mjölksyrabakterier för att hålla borta andra bakterier – och monoglycerider som potentiellt förebygger svampinfektion.

– Vår produkt gav 28 procent utläkning av bakteriell vaginos efter menstruation, vilket är bra och i paritet med lokal antibiotikabehanling. Utläkningen är utvärderad enligt stränga kriterier, säger Lars Hedbys.

Bolaget körde kliniska studier med en dos per förpackning och applicering tre dagar i en vecka. Baserat på resultaten planerar de nya studier med en ny förpackning för sju doser på en vecka.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Pharmiva är inne i en mindre finansieringsrunda riktad till befintliga aktieägare. Därmed kommer bolaget att kunna fortsätta sina förberedelser […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad