fredag 23 februari 2024

inloggad som

Danska hemmakonserter blir digitala

|  
|  

Low-fi Concerts är ett koncept som digitalt erbjuder ett utbud av hemmakonserter i Danmark och Malmö. Bolaget hade fått vind i seglet före coronautbrottet och för att hantera krisen erbjuder man nu en streamingtjänst.

Karsten Kjems, medgrundare och partner på Low-fi Concerts, förväntar sig ett varaktigt avtryck från krisen på den nya affärsmodellen. Han tror att den påtvingade digitaliseringen på sikt kan ha många fördelar.

– Vi ser nu våra online-konserter som ett nytt “showroom”-format, där du som musiker kan göra konserter och använda dem för att få nya fans. På samma sätt kan värdar också bättre bedöma om en musiker kan vara intressant att ta med hem till vardagsrummet, säger Karsten Kjems till Rapidus.

Low-fi Concerts från Köpenhamn började som en e-handelsplats för hemmakonserter och har också etablerat sig i Malmö som ett slags musikalisk Airbnb. Konceptet är en motreaktion mot dyra mellanhänder i musikbranschen där många musiker ofta är underbetalda. Här får musikerna alla vinster från handelsplattformen och den privata värden får sin del. Företaget har värderats till 27,5 miljoner danska kronor efter en investering på mer än 5 miljoner från affärsänglar.

Malmö var det första stoppet på en utländsk, digital expansion. Men på grund av coronakrisen fick alla schemalagda konserter till och med 31 maj flyttas fram till ett nytt datum efter den 1 augusti – om de inte blev inställda. Sedan dess har de satsat på online-konserter för 25 danska kronor per biljett istället. Konserterna streamas från musikernas egna hem via Facebook.

Ett dussin online-konserter har nu i genomsnitt 77 betalande per konsert. Det låter inte så mycket. Men Karten Kjems tror att detta är början på något större.

– Hela covid-affären har fått fler analoga musiker att tänka mer digitalt. På samma sätt tror jag också att det efter coronan fortfarande kommer att finnas musikälskare med lite ångest för att gå på stora konserter igen. Vi har därför många musiker som på grund av corona vill göra en huskonsert. Inte minst för att alla större festivaler nu avbryts.

Low-fi Concerts fungerar också med andra format, som utomhuskonserter med max 20 gäster eller exklusiva konserter med färre gäster och dyrare biljetter.

– Vi öppnar just dessa format. Kanske är det inte sista gången vi får en pandemi, säger Karsten Kjems.

Keld Broksø

Low-fi Concerts är ett koncept som digitalt erbjuder ett utbud av hemmakonserter i Danmark och Malmö. Bolaget hade fått vind […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


 • Danska hemmakonserter kommer till Malmö

  Köpenhamnsbaserade Lowficoncerts, en e-handelsplats för hemmakonserter, etablerar sig i Malmö med de första svenska konsertvärdarna. Företaget värderas till 27,5 miljoner […]