torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Ökad efterfrågan på skånsk e-hälsa

De skånska e-hälsoföretag som Rapidus ringt runt till har fått ökad efterfrågan i och med coronakrisen – bland dem Lundabolaget Cross Technology Solutions som just nu upplever en högkonjunktur.

Bolagets vd Thomas Bergqwist hoppas på ett brett genombrott för deras e-hälsoplattform för distanssjukvård av främst kroniskt sjuka patienter. Cross Technology Solutions e-hälsoplattform LifePod är testad på kliniker och hos kunder. Kundgrupperna – regioner och kommuner – har normalt långa beslutsprocesser.

– Insikten har kommit som en blixt och nu reagerar de med en hastighet som aldrig förr skådats. Just nu har vi väldigt många kunddiskussioner på gång. I och med coronakrisen kan vi få vårt genombrott på bred front, även om det är lite tråkigt att det ska krävas något sådant här. Inom sjukvården handlar det nu om att kunna ta in ett stort antal patienter i digitala plattformar på kort tid för att skydda riskgrupper och yrkesgrupper som behöver kunna arbeta, säger Thomas Bergqwist.

Den digitala läkarmottagningen Min Doktor hade för några veckor sedan en markant ökning i antalet digitala patientärenden. De flesta frågorna rör annat än influensasymptom, som psykisk ohälsa, astma och urinvägsinfektion som finns kvar i samma utsträckning som innan. Skillnaden nu är att patienterna inte är välkomna till vårdcentralen om de har minsta förkylningssymptom, skriver bolagets vd Jonas Vig i en kommentar.

”Efter den markanta ökningen ser vi fortsatt höga volymer. Det är såklart en del frågor om influensasymptom och liknande. Men framför allt är det vanliga besvär som tyvärr inte försvinner för att det pågår en pandemi. Nyttan med digitala vårdmöten har aldrig varit så tydlig som nu. Vi skulle gärna samarbeta mer med regionerna och har förstås erbjudit vår hjälp,” fortsätter han.

Uppstartsbolaget Kind, tidigare Engaging Care, har en app där vårdaktörer kan kommunicera med sina patienter, som även själva kan hålla reda på sina sjukdomar. Kind fick sina första betalande kunder under 2019. Sedan drygt en vecka har de nu gjort tjänsten gratis för alla vårdenheter som vill ansluta sig, något som ska gälla tills vidare, uppger vd Charlotta Tönsgård.

– På gott och ont så har coronakrisen lett till en ökad medvetenhet hos våra kunder. Sedan förrförra onsdagen har vi öppnat för vilka team som helst att använda den här tjänsten gratis så länge krisen består, säger hon.

Det är dock inte alla som märkt av uppsvinget ännu. UmanSense, som utvecklar armband som kan skicka en varningssignal till läkare om man har fått en stroke, fortsätter som vanligt mot målet att kunna komma igång med kliniska tester.

Lundabolaget Itacih har inte heller märkt någon speciellt ökad efterfrågan på deras digitala system för uppföljning av patienter vid bland annat palliativ hemsjukvård.

– Det har inte hänt så mycket ännu orsakat av coronakrisen, men jag förmodar att sjukvården kommer att upptäcka att vi kan hjälpa dem. Alla är tagna på sängen och vården reagerar ofta långsamt, men jag hoppas vi kommer in mer nu, säger Boris Magnusson, vd för Itacih på Medicon Village.

Mette Carlbom
Elisabet Ottosson

De skånska e-hälsoföretag som Rapidus ringt runt till har fått ökad efterfrågan i och med coronakrisen – bland dem Lundabolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.