fredag 3 maj 2024

inloggad som

Miljöteknik från Lund till börsen

|  
|  

Forskningsavknoppningen Bioextrax från Lund gör inom kort inträde på Spotlight. I samband med noteringen, vars teckningsperiod är 25 mars till 8 april, hoppas bolaget få in 6,5 miljoner kronor.

– Det är en liten notering. Anledningen att vi behöver så lite pengar är att vi arbetar utifrån en licensmodell, vi behöver inte bygga någon stor anläggning, säger Edvard Hall, vd på Bioextrax.

Bolaget har utvecklat en patenterad biobaserad teknik för att utvinna värdefulla material från avfall. Man utnyttjar bakterier för att till exempel utvinna polymerer som kan användas för att producera organiskt nedbrytbar plast. Dessutom kan de med en biprodukt från denna process producera djurfoder.

Rapidus har tidigare rapporterat att tekniken också testats för att tillverka mikrofibrer och textil från kycklingfjädrar, i samarbete med Tretorn. Den tillämpningen fortsätter nu testas i samarbete med H&M och tyska Mühlmeier.

– Vi har som policy att inte nämna kunderna innan det finns ett färdigt kommersiellt avtal, men inom plastområdet gör vi tester och har pågående projekt med en rad stora kunder. Vi gör just nu tester med några som är bland de tre största företagen i världen inom sina branscher, extremt stora multinationella företag, säger Edvard Hall.

Emiliano Strauss

Forskningsavknoppningen Bioextrax från Lund gör inom kort inträde på Spotlight. I samband med noteringen, vars teckningsperiod är 25 mars till 8 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.