måndag 4 december 2023

inloggad som

15 miljoner till forskningsavknoppning

Reccan Diagnostics – som utvecklar en ny metod för att diagnostisera cancer i bukspottskörteln – tar in 15 miljoner från en namnkunnig skara nya och gamla delägare, bland andra Christer Fåhraeus, Tibia Konsult och Cardeon Futuring Finance.

Pengarna ska gå till fortsatt utveckling av bolagets diagnostiseringsmetod, som 2014 knoppades av från LU-forskning med stöd från LU Holding. Utvecklingen fokuserar i nuläget på cancer i bukspottskörteln. Bolaget har kartlagt flera biomarkörer som kan påvisas vid blodprov och göra att cancern kan upptäckas tidigare.

Metoden har testats på över 300 patienter och enligt Roland Andersson, medgrundare och styrelseordförande för Reccan Diagnostics, har resultaten varit “väldigt lovande”.

– Nu tar vi oss till nästa steg i utvecklingen och går från ren forskning till ett mer affärsutvecklande företag. Vi ska nu genomföra en multicenter-studie och satsa på produktutveckling, säger han till Rapidus.

Bolaget får tre nya delägare: Jan Hain, Tibia Konsult – bortgångne affärsmannen Sten K Johnsons gamla miljardbolag  – och Masoud Khayyamis investeringsbolag Cardeon Futuring Finance.

I Lund finns även ett annat bolag som också forskar på diagnostikmetoder för bukspottkörtelcancer, First North-noterade Immunovia. De genomför nu kliniska valideringsstudier av sin metod.

Emiliano Strauss

Reccan Diagnostics – som utvecklar en ny metod för att diagnostisera cancer i bukspottskörteln – tar in 15 miljoner från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad