lördag 15 juni 2024

inloggad som

Malmöbolagets läkemedel kan ha fler användningsområden

|  
|  

Med en miljon kronor via nyemission går nu Malmöbaserade läkemedelsbolaget Apoglyx vidare med utvecklingen av sitt läkemedel som, visade det sig, hade fler möjliga tillämpningar än det ursprungliga.

– Vi fick 2,8 miljoner från Vinnova under 2018 för att utvidga konceptvalideringen av vårt läkemedel mot typ 2-diabetes. Vi fann då tillämpningar inom flera andra sjukdomsområden än vad vi initialt testade. Vi upptäckte att vår huvudkandidat RG100214 kraftigt reducerar hjärtsvikt, njursvikt och leverskada i det livshotande infektionstillståndet sepsis, säger Michael Rützler, ny vd och medgrundare i bolaget.

– Nyemissionen gjorde vi nu är för att vidare undersöka dessa tillämpningar och vi förväntar oss ytterligare två nyemissioner under 2020 för att finansiera detta, säger Michael Rützler.

Apoglyx ägare består av grundarna Sören Nielsen, professor vid Ålborgs universitet, LU-forskarna Michael Rützler och Per Kjellbom, LU Innovation, Red Glead Discovery och privata investerare.

Pernilla Gudmundsson

Med en miljon kronor via nyemission går nu Malmöbaserade läkemedelsbolaget Apoglyx vidare med utvecklingen av sitt läkemedel som, visade det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.