torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Medicinteknikbolag fyller kassan inför marknadsoffensiv

|  
|  

Medicinteknikbolaget Invent Medic Sweden genomför en nyemission och hoppas få in 30 miljoner kronor i vår samt 15 miljoner från optioner som tillhör erbjudandet nästa år. Förra året skrev bolaget avtal med distributörer för försäljning i sex europeiska länder – senast med Quintet i Norge.

Invent Medic lanserade sin produkt för ansträngningsinkontinens hos kvinnor, Efemia, i slutet av 2018 i Sverige och har sedan dess lagt grunden till produktförsäljning i Europa. Hela förra året arbetade de med att få distributörsavtal på plats, vilket de nu har i Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Holland och Norge.

Det finns ett antal andra produkter på marknaden för samma åkomma, men dessa har annorlunda utseende och funktion, uppger Karin Bryder, vd för bolaget, för Rapidus.

– Målet med vår försäljning är att, tillsammans med nyemissionen, kunna vara självförsörjande vid årsskiftet 2021-2022. Jag är glad att det finns olika typer av inkontinensprodukter och vill egentligen se fler, så att alla kvinnor kan bli hjälpta. Kvinnor ser så olika ut, säger hon.

I Sverige är Efemia hittills godkänd att förskriva i regionerna Västra Götaland, Jämtland-Härjedalen och Värmland. Produkten räknas som ett medicintekniskt hjälpmedel och är därmed gratis för kvinnorna på recept.

Bolaget satsar på fortsatt expansion i Europa, USA och helst också Australien de kommande tre åren, enligt Karin Bryder, som säger att de samtidigt börjar titta på idéer till nya produkter inom kvinnohälsa.

Idén till Efemia kommer från en kirurgisk metod för att behandla inkontinens, men i stället för kirurgi används en silikonplugg som förs upp i slidan och ger tillfälligt stöd åt urinröret, exempelvis vid träning. Grundare är Lars-Olov Henriksson, själv urolog och gynekolog, och Jan Clarén, vilka fortfarande äger vardera cirka åtta procent. Största ägare är styrelsens ordförande Lars Persson, tidigare vd för Almi Invest Syd, med runt 16 procent. Bolaget är listat på Spotlight, har sex anställda och finns på Medicon Village i Lund.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget Invent Medic Sweden genomför en nyemission och hoppas få in 30 miljoner kronor i vår samt 15 miljoner från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.