söndag 28 april 2024

inloggad som

Åtta miljoner till immunterapi mot cancer

Lundabolaget Canimguide Therapeutics tar in åtta miljoner kronor från befintliga ägare. Summan är en del av de pengar som bolaget behöver för att förbereda tidiga kliniska studier med sin läkemedelskandidat för immunterapi mot cancer.

– Vi riggar inför en klinisk fas 1-studie, och fortsätter arbetet med att finansiera upp oss för själva genomförandet av studien, säger bolagets vd Carl-Magnus Högerkorp, men vill inte avslöja någon total summa.

Det var den tidigare Linköpingsforskaren Leif Håkansson som 2006 grundade Canimguide, baserat på hans upptäckt om en mekanism som blockerar kroppens immunförsvar att attackera cancerceller.

Bolaget har tagit fram en läkemedelskandidat som motverkar denna blockering och därmed ger patientens eget immunförsvar möjlighet att angripa cancern. En första studie i cancerpatienter med hals och huvudcancer pågår. Syftet är att se om substansen, en liten peptid, tolereras hos människor.

– Parallellt med denna gör vi förberedande arbete för att kunna ansöka om prövningstillstånd för ett större kliniskt studieprogram, säger Carl-Magnus Högerkorp.

Bland annat har bolaget studerat hur läkemedelskandidaten fungerar mot cancer i sällskapshundar, som kan få cancer av samma anledning som människor. Några av hundarna har behandlats i upp till två år med goda resultat, enligt Carl-Magnus Högerkorp.

Canimguide, som sysselsätter runt tio konsulter och har åtta anställda på Medicon Village, tog i somras in tio miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Canimguide Therapeutics tar in åtta miljoner kronor från befintliga ägare. Summan är en del av de pengar som bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.