tisdag 30 april 2024

inloggad som

…och moderbolaget LifeAssays släpper veterinärdelen

|  
|  

För tjugo år sedan grundades LifeAssays kring tekniken att upptäcka det kroppsegna proteinet CRP, vilket är en indikator på inflammation. De första instrumenten för blodtester släpptes 2010, och vände sig då till veterinärkliniker som utförde tester på hundar.

Inriktningen mot veterinärmedicin förstärktes genom åren med tester på hästar och katter. Parallellt har man satsat på humanmedicin, genom att utveckla snabba och effektiva blodtester för användning på vårdcentral och i hemmen.

Nu uppger vd Anders Ingvarsson dock att bolaget avyttrar den veterinärmedicinska verksamheten.

– Vi behöver helt enkelt frigöra pengar och väljer då att satsa på mänskliga patienter.

Anders Ingvarsson tog över vd-posten 2011, efter bolagets grundare Dario Kriz. Den senare granskades av Aktiespararnas Riksförbund och anklagades för att, genom sitt bolag Euris (European Institute of Science), ha missbrukat emissioner.

Sedan ett par år tillbaka satsar Euris på ett liknande verktyg inom veterinärdiagnostik, vilket gör dem till konkurrenter till Kriz forna bolag LifeAssays.

– Han har tagit fram liknande tester som de vi har på marknaden, men han har absolut inget att göra med LifeAssays längre, säger Anders Ingvarsson.

Kerstin Weman Thornell

För tjugo år sedan grundades LifeAssays kring tekniken att upptäcka det kroppsegna proteinet CRP, vilket är en indikator på inflammation. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.