söndag 28 april 2024

inloggad som

Tio miljoner till rekryteringsverktyg för truckers

|  
|  

Malmöföretaget YouCruit har haft sitt rekryteringsverktyg ute i fem år. Nu tar företaget in 10 miljoner kronor för att möta efterfrågan – från amerikanska lastbilsförare.

– Vi ska inte skjuta slangbella på elefanter som vi gjort tidigare, nu blir det bazooka på elefanten. Tidigare har vi alltid varit underfinansierade, men nu tar vi in pengar framför allt från existerande ägare samtidigt som vi är öppna för externa om de kan bidra till teamet, säger YouCruits vd och medgrundare Mats Holmbäck till Rapidus.

Fokuset på lastbilschaffisar i USA uppkom av en tillfällighet när tjänsten testades på den amerikanska marknaden. Just åkerier och förare visade sig stå för en mycket stor del av användandet. När gratisdelen av tjänsten stängdes ned, eftersom den bara kostade pengar, blev YouCruit till och med uppringda av åkare som var villiga att betala för den.

– Trucking är den näst största industrin i USA och det vanligaste jobbet i 26 delstater. Det finns 3,5 miljoner truckers och i genomsnitt byter de jobb en gång om året. De kan inte bara skicka ett cv utan det krävs ett 16 sidor långt dokument – och sedan bestämmer försäkringsbolagen vilka som kan få jobbet, berättar Mats Holmbäck.

Därmed började YouCruit koncentrera sig på just den marknaden och har nu utvecklat en app som fyller i dokumenten åt förarna och skickar dem till amerikanska trafikverket. Affärsmodellen har ändrats så att det är gratis för förarna, men åkerierna måste betala för att använda verktyget i sin rekrytering.

– Plattformen funkar för alla branscher, men nu ligger vårt fokus på trucking. Någon måste laga den trasiga industrin så då får vi fixa det. Nu ska vi se till ta hand om alla affärer som vi inte klarar nu, anställa fler säljare och visa siffror under januari till mars. Sedan siktar vi på en större finansieringsrunda, säger Mats Holmbäck.

Niclas Lindstrand

Malmöföretaget YouCruit har haft sitt rekryteringsverktyg ute i fem år. Nu tar företaget in 10 miljoner kronor för att möta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.