torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Sårläkningsplåster redo för kliniska studier

|  ,
|  

In2cures dotterbolag Xinnates infektionsbehandlande sårgel kan ha unika egenskaper vid brännskador och tros delvis kunna ersätta antibiotikaanvändning. Det visar nya djurtester.

Resultaten, som tagits fram av forskare på Lunds Universitet, publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science Translational Medicine, där artikeln dessutom får pryda omslaget. Det är en banbrytande forskning som ligger till grund för produkten, uppger företagets vd Helene Hartman.

– Vad vi har kunnat se i djurstudier på möss och grisar är att sårgelen är effektiv mot infektion, samtidigt som det dämpar den skadliga inflammationen, säger hon till Rapidus.

Sårgelen efterliknar naturliga processer och har samma effekt på multiresistenta bakterier som vanliga bakterier. Den baseras på forskning på den kroppsegna peptiden TCP-25, som kan förebygga infektioner och dämpa inflammationer, bland annat genom att ta hand om skadliga endoxtiner.

De har i studien även kunnat jämföra med två etablerade produkter på marknaden och menar att deras produkt har en bättre effekt. De kliniska studierna är planerade att börja senare under 2020 med fokus på brännskador.

– Specifikt för brännskador är att det drar igång en inflammation i kroppen. Det finns idag inget bra medel att ta till mot det utan vi tror att vår dubbelverande sårgel kan bli banbrytande, säger Helene Hartman.

Mette Carlbom

In2cures dotterbolag Xinnates infektionsbehandlande sårgel kan ha unika egenskaper vid brännskador och tros delvis kunna ersätta antibiotikaanvändning. Det visar nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.