torsdag 18 april 2024

inloggad som

LU Holding satsar på nanoteknik

|  
|  

Nanoteknikbolaget C2Amps tar in 3,3 miljoner från bland annat Almi Invest och LU Holding för att kunna utveckla energieffektiva transistorer. Företaget har tagit fram en ny teknik som ska finnas på marknaden om mellan två till tre år.

C2Amps är en avknoppning från avdelningen för nanoelektronik vid LTH. Där har de under 15 år forskat på energieffektiva transistorer och använt sig av nanotrådar.

– Det fungerar i princip som en vanlig MOS-transistor (red.anm. typ av transistor med isolerat styre) men att man ställt kanalen i form av en nanotråd på högkant, det är det som är själva uppfinningen. Då får man en möjlighet att styra strömmen från alla håll vilket gör att man kan få in en bättre kontroll över strömmen, säger Lars Tilly, vd och medgrundare till C2Amps.

Tekniken ska man kunna använda för att göra transistorn snabbare, något som det i och med 5G och 6G nätet kommer att finnas ett stort behov av. Det nya kapitalet ska gå till att ta fram de första prototyperna att visa för potentiella kunder.

– Vi ska inte producera kretsar själva, men sälja paket med receptet, layout-filer och modeller som matematiskt beskriver hur transistorerna ska uppföra sig i kretsen, säger Lars Tilly.

Mette Carlbom

Nanoteknikbolaget C2Amps tar in 3,3 miljoner från bland annat Almi Invest och LU Holding för att kunna utveckla energieffektiva transistorer. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.