fredag 3 maj 2024

inloggad som

Lundabolag bäddar för klinik

|  
|  

Det går snabbt framåt för Asgard Therapeutics, vars mål är att ta fram en billigare och effektivare metod vid immunterapi. De får nu cirka en halv miljon kronor från EU-fonden Horizon 2020 och ytterligare 400.000 i bidrag från Vinnova.

Sedan starten 2018 har LU Holding gått in i bolaget, som även fått startup-bidrag från Vinnova. Det nya anslaget från Vinnova är en fortsättning av verifieringsmedel som de har fått i nationell konkurrens. Bidraget från EU sträcker sig sex månader framåt.

– Det här är viktigt då det är en kvalitetsstämpel för oss och en bekräftelse på att projektet är bra, säger Cristiana Pires, forskare och vd för Asgard Therapeutics, till Rapidus.

Cancerbehandlingen immunterapi går ut på att stimulera patientens immunförsvar, men bara drygt 20 procent blir hjälpta av metoden. Detta då cancercellerna tros gömma sig för kroppens immunförsvar. Asgard Therapeutics har tagit fram en ny teknik som omprogrammerar cancercellerna så att att immunförsvaret vid behandlingen kan hitta och förstöra dem.

Cristiana Pires är tillsammans med forskarna Filipe Pereira och Fábio Rosa grundare till företaget. Målet är nu att få in mer kapital så att de kan gå vidare med forskningen och affärsmodellen.

– Planen är att vi ska kunna påbörja de prekliniska studierna nästa år och de kliniska studierna två år efter det, under 2022, säger Cristiana Pires.

Mette Carlbom

Det går snabbt framåt för Asgard Therapeutics, vars mål är att ta fram en billigare och effektivare metod vid immunterapi. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.