söndag 25 februari 2024

inloggad som

Ideonbolag närmar sig svarta siffror

|  
|  

Lundabolaget Verifyter, som bildades för snart tio år sedan, ökar långsamt omsättningen och går troligen med vinst nästa år, uppger grundaren Daniel Hansson för Rapidus. Nyligen tog bolaget in strax över 3,6 miljoner kronor.

Verifyter har utvecklat PinDown, ett felsökningsverktyg som automatiskt hittar buggar i programkod. Verktyget har de senaste åren vässats med maskininlärning.

– Vi satsar fullt ut på machine learning. Verktyget kan nu användas för att på någon sekund förutsäga var de största felen finns, vilket sparar tid och ger mycket bättre felrapporter. Riskklassificeringen kan användas utan att köra fulla tester, säger Daniel Hansson.

Nyttan med maskininlärning i verktyget är enligt Daniel Hansson att PinDown testar i riskordning. Vid exempelvis 100 förändringar i koden kan verktyget, innan testkörning, hitta de runt fem troligaste ställena som kan vara fel. Därmed behöver felsökning inte göras i de flesta ändringarna.

Verktyget tar lite tid att sälja in – och fasa ut – eftersom det integreras i kundernas arbetsflöde. Det är enligt Daniel Hansson orsaken till den långsamma ökningen i omsättning.

– Vi har bara stora bolag som kunder. De flesta är inom mikrochipbranschen och använder mycket mjukvara under utveckling. Därför värderar bolagen felsökningsverktyg högt och spenderar mycket pengar på utvecklingen av chipen innan produkten börjar tillverkas, säger han.

Verifyters omsättning kommer i år att landa på strax över fem miljoner kronor, med en liten förlust. Bolaget sysselsätter fem personer.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Verifyter, som bildades för snart tio år sedan, ökar långsamt omsättningen och går troligen med vinst nästa år, uppger […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.