tisdag 16 april 2024

inloggad som

Tre Malmöförvärv av Small Cap Partners…

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners (SCP) har på kort tid köpt tre företag i Malmö. Förutom Nutid, som Rapidus nyligen skrev om, har SCP även förvärvat de konkurrerande företagen Golv och Kakel samt Lundströms Golv.

– Vi identifierade en möjlighet att köpa Malmös två största golventreprenörer inom företagsmarknaden och har skapat en minikoncern av två konkurrenter, säger Thomas Wiklund, partner på SCP och ägare till investmentbolaget Dendera Holding.

SCP skapades redan 2007 av Thomas Wiklund och Per Nilsson, som i dag är ordförande för First North-noterade AdderaCare, och som tidigare varit vd för Human Care och Malmö FF.

De inspirerades av en fond i Nederländerna som siktade på små och medelstora bolag med generationsskiften på väg inom ägarfamiljerna. Den första investeringen blev trafiksäkerhetsföretaget Blinkfyrar i Staffanstorp.

– När vi sålde det 2014 hade vi fått ett perfekt pilotprojekt. Omsättningen hade ökat från 90 miljoner om året till 160 miljoner och vinstmarginalen låg runt tio procent. Så 2014 startade vi upp en andra fond med ett nytt gäng, säger Thomas Wiklund.

Det nya gänget består, förutom han själv och Per Nilsson, av en rad skånska näringslivsprofiler: Beijer Refs vd Per Bertland, investeraren Jesper Jelmteg, entreprenören Mikael Jonson och Jonas Forsvall, som blev vd för Blinkfyrar när SCP tog över företaget. Fonden SCP II gjorde två investeringar, mekanikföretaget Silver Weibull i Hässleholm och OPO Scandinavia i Malmö, som designar glasögonbågar. Nu är det SCP III som köpt de tre Malmöföretagen.

Niclas Lindstrand

Det skånska investerarkollektivet Small Cap Partners (SCP) har på kort tid köpt tre företag i Malmö. Förutom Nutid, som Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.