onsdag 22 maj 2024

inloggad som

… med marknadsaktuellt AR-bolag

Ideonbaserade Bjorkstrom Robotics har nyss lanserat sin nya AR-teknik till byggindustrin. Bolaget har fått en halv miljon kronor för vidareutveckling och att anställa säljare, från Behdad Ansari som dessutom tagit över som ordförande.

– Jag söker team som verkligen är engagerade och tror på sina idéer. Teamet på Bjorkstrom har slitit väldigt mycket, ibland utan lön, och gör vad som krävs. Det är en bransch som ligger lite efter och Bjorkstrom har visat att deras produkt är väldigt attraktiv, den ligger rätt i tiden, säger han till Rapidus.

Bolagets idé är att med hjälp av AR – augmented reality eller förstärkt verklighet – kunna visa ett hus i sin verkliga miljö och storlek innan det har byggts. Arkitektritningar laddas alltså upp för att beskådas utvändigt och invändigt i 3D. Arbetsledare och projektörer kan då till exempel se ledningar, brunnar och schakt, samtidigt som verkligheten syns i bakgrunden.

Tidigare utnyttjade Bjorkstrom egenutvecklade smarta glasögon, en produkt som används av bland annat NCC, Peab och Sweco. Sedan en tid tillbaka fokuserar dock bolaget på surfplattor och säljer idag inte fler glasögon.

– Den tekniken måste komma längre fram och vi kan inte stå för den utvecklingen. Som det ser ut i dag lämpar sig inte smarta glasögon för den typen av arbetsplatser av arbetsmiljöskäl. Däremot funkar systemet med surfplattorna bättre, säger Kristofer Björkström, grundare och vd på Bjorkstrom Robotics.

Det nya systemet använder en surfplatta som är kopplad till bolagets molntjänst. Kunderna laddar in ritningarna och sedan kopplas surfplattan till en hållare med laddare och GPS.

– Det som måste till för att få den noggrannheten som behövs ute på arbetsplatsen är en survey grade GPS. Noggrannheten är då på 1-2 centimeter, mot 5-10 centimenter i vanliga konsument-GPS, säger Kristofer Björkström.

Emiliano Strauss

Ideonbaserade Bjorkstrom Robotics har nyss lanserat sin nya AR-teknik till byggindustrin. Bolaget har fått en halv miljon kronor för vidareutveckling […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.