onsdag 6 december 2023

inloggad som

…vars konsortium MVIC växer

Emmace ingår i paraplyorganisationen Medicon Valley Inhalation Consortium (MVIC), som startades i kölvattnet av Astra Zenecas nedläggning 2010. De åtta medlemsföretagen har numera utökats till 26, och samtliga arbetar med att utveckla produkter för inhalation.

Lars Asking, vd på MVIC, beskriver de senaste åren som ”stabila”, där företagen vuxit sakta men säkert.

– Sedan har vi några som sticker ut lite extra. Utvecklingen hos exempelvis Galenica och Red Glead Discovery har varit iögonfallande, säger han.

Förra veckan höll MVIC en konferens i Lund med 120 deltagare från Europa, Kina och USA, och mycket kretsade kring framtiden för inhalerade läkemedel. Enligt Lars Asking kan mycket hända framöver.

– Inhalatorer har tidigare främst använts för behandling av astma. Men nu växer marknaden för andra inhalerade läkemedel. Nyligen blev ett amerikanskt läkemedel mot Parkinson godkänt för försäljning i Europa, där patienten slipper nålar, utan inhalerar istället.

Lars Asking tror att detta kan bli en inkörsport för andra mediciner som kan inhaleras.

– På senare tid har man pratat mycket om vacciner. Det finns en klar fördel att slippa kylförvaringen som ofta krävs, och istället utgå från torrt pulver som kan inhaleras. Det händer mycket spännande, och det kan bli betydelsefullt för oss som arbetar med inhalation, säger han.

Kerstin Weman Thornell

Emmace ingår i paraplyorganisationen Medicon Valley Inhalation Consortium (MVIC), som startades i kölvattnet av Astra Zenecas nedläggning 2010. De åtta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad