tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dansk-svensk satsning ska ge 50 LED-bolag uppsving

I vinter väntar flera initiativ från Greater Copenhagen och EU-stödda Lightning Metropolis – Green Economy för att accelerera investeringarna i LED-bolag från Öresundsregionen, där LED och smart belysning blivit en blomstrande miljonmarknad för flera företag.

– Vår förhoppning är att skapa framgångar för 50 företag, 25 i Danmark och 25 i Sverige, så att de får större marknadsandelar, säger projektledare Flemming Jørgensen från organisationen Gate 21.

I början av januari börjar man matcha etablerade och nystartade företag med framför allt kommuner som står inför miljardinvesteringar i ny, hållbar belysning.

Albertslund utanför Köpenhamn har redan Europas största center för utomhusbelysning, Danish Outdoor Lighting Lab eller DOLL, med besökare från hela världen.

Projektets 14 kommuner i Skåne och Själland, Region Skåne, tre universitet plus Innovation Skåne och Gate21 kommer att dra nytta av satsningarna. Deltagarna investerar därför 128 miljoner danska kronor totalt. För närvarande är bara en femtedel av den offentliga belysningen i Köpenhamn energieffektiv.

– Vi skapar en community i Danmark och Sverige, en cirkel av entreprenörer och uppstartsbolag som vi samlar för kurser i marknadsföring och utveckling. Vi matchar dem sedan med kommuner, som kommer ställa byggnader och områden till förfogande för tester och demonstrationer. Huruvida vi får ett nytt LED-kluster avgörs av många saker, men vi drar åt den riktningen. Det finns ett stort intresse, säger Flemming Jørgensen.

Projektet handlar inte bara om kontors- och gatubelysning. BrainLit från Lund är till exempel med för att visa sin belysning för neonatalavdelningar på sjukhus.

Utvecklingen följs noga av Tekniq, danska branschorganisationen för installationsindustrin.

– Det är en bra affär och en av de billigare renoveringarna. Ibland räcker det med att byta ut en glödlampa, säger Tekniqs biträdande direktör Simon O. Rasmussen.

Keld Broksø

I vinter väntar flera initiativ från Greater Copenhagen och EU-stödda Lightning Metropolis – Green Economy för att accelerera investeringarna i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.