tisdag 30 april 2024

inloggad som

Ny accelerator för miljöteknik i Lund

Cleantech Scandinavia drar igång en miljöteknik-accelerator för internationella och svenska uppstartsbolag på Medicon Village i Lund. Planen är att ta in de första bolagen i början av nästa år.

– Vi har märkt ett stort intresse från internationella miljöteknikbolag att etablera sina verksamheter i Lund för att härifrån nå ut på de nordiska och europeiska marknaderna, säger Cleantech Scandinavias vd Magnus Agerström.

Som ett första steg har ett samarbetsavtal ingåtts med Nordamerikas största inkubator för miljöteknik, Greentown Labs i Boston. Samarbetet går ut på att underlätta internationaliseringen av miljöteknikbolag. Nordiska bolag har en möjlighet att etablera sig i Nordamerika genom Greentown Labs verksamhet och Boston-baserade bolag får möjlighet att nå ut i Europa från en bas i Lund.

Cleantech Scandinavia driver sedan 12 år tillbaka ett nätverk av europeiska investerare och industribolag, exempelvis Capricorn Ventures, IdInvest Partners, Siemens Gamesa, Bosch och Evonik. Sedan flera år tillbaka driver Cleantech Scandinavia även Nordic Cleantech Open, en uppstartstävling med deltagare från hela Norden och Baltikum.

– Vi kommer att erbjuda möjligheter för bolag som deltar i Nordic Cleantech Open att gå vidare in i acceleratorverksamheten. Vi ser en stor potential i att mixa svenska och internationella bolag eftersom vi tror att det kan skapa en bättre dynamik än vad inkubatorer som fokuserar på lokala bolag kan erbjuda, säger Magnus Agerström.

Cleantech Scandinavia finansieras av medlemmarna samt av Energimyndigheten.

Elisabet Ottosson

Cleantech Scandinavia drar igång en miljöteknik-accelerator för internationella och svenska uppstartsbolag på Medicon Village i Lund. Planen är att ta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.