torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Malmöbolag lockar internationellt riskkapital

|  ,
|  

Berlinbaserade Point Nine Capital, en tidig investerare i bland annat tyska Tier och brittiska Revolut, är den största investeraren när Malmöbolaget Donna Technologies reser två miljoner euro till sin AI-baserade juridiska avtalsassistent. Lokala affärsänglar som Hampus Jakobsson och Unity-grundaren David Helgason går också in med kapital.

– Vi är naturligtvis jätteglada. Point Nine har redan gjort några investeringar i den juridisk-tekniska världen, så vi lyckades tack vare dem få med oss några företagare som gjort samma resa som vi, men som kommit lite längre, säger Rik Nauta, vd och medgrundare på Donna, till Rapidus.

Han syftar bland andra på kanadensaren Jack Newton, grundare av molntjänsten Clio, som är också med på rundan. Pengarna, motsvarande 21,7 miljoner svenska kronor, ska främst gå till att fortsätta utveckla kundupplevelsen av produkten som fungerar som ett tilläggsprogram till Microsoft Word.

– Vi är sex anställda nu, men vi ska anställa två designers och minst lika många inom kundtjänst. Tanken är att varje ny kund ska få ett personligt samtal. Det kostar pengar, men det tror vi det är värt, säger Rik Nauta.

Tanken är att programmet, som markerar relevant text i långa juridiska avtal och lämnar förslag på ändringar, ska vara intuitivt att använda. Donna har i dagsläget omkring 1.000 användare i 50 länder, varav ett fåtal är större advokatfirmor som tecknat ett årligt licensavtal. De flesta är enskilda jurister som betalar månadsabonnemang, en affärsmodell grundaren tror blir allt viktigare:

– Vi satsar på att konsumentdriven mjukvara, som flyttar in i molnet, har framtiden för sig. Lyckas man skaffa några verkligt engagerade användare och omvandla dem till förespråkare spelar det ingen roll vilka tekniska licensavtal deras firmor sitter fast i, säger Rik Nauta.

Den rena mängden juridiska avtal gör USA till en viktig marknad för bolaget, som också ser en stark tillströmning av kunder i Japan trots att man ännu inte har en version av produkten på andra språk än engelska.

Donna bildades i Malmö 2017 av Rik Nauta tillsammans med datateknikern Anton Gerdes. Grundarna är efter emissionsrundan alltjämt största ägare jämte Point Nine Capital.

Felicia Frithiof

Berlinbaserade Point Nine Capital, en tidig investerare i bland annat tyska Tier och brittiska Revolut, är den största investeraren när […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.