torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Växande Medeonbolag får ny vd

|  
|  

Medeonbaserade Biora har ökat produktionen tio gånger under de senaste nio åren med Åsa Manelius som vd. Bolaget behöver nu större yta och fler anställda i produktionen. Men i december lämnar hon vd-posten och blir platschef på AstraZenecas nya produktionsanläggning för biologiska läkemedel i Södertälje.

– Vi har tagit hem produktionssteg som tidigare gjordes av Bioras underleverantörer, effektiviserat produktionen och förbättrat kvalitetskontrollerna. Det har gett en nära tiofaldig ökning av produktionsaktiviteterna. Nu har vi större efterfrågan på våra produkter och har börjat köra en del kontraktsproduktion åt externa kunder, så vi behöver bygga ut och nyanställa cirka tio personer under de kommande tre åren, säger Åsa Manelius.

Bioras huvudprodukt är Emdogain, en proteinbaserad gel för behandling av tandlossning som började utvecklas på 80-talet av Bioras grundare Stina Gestrelius. Emdogain har sedan dess fått nya applikationer, bland annat för att påskynda sårläkning vid kirurgiska ingrepp i munnen.

Bolaget har runt 40 anställda och ingår sedan 2003 i Straumannkoncernen, ledande inom tandimplantat med 7.000 anställda och en omsättning av över en miljard schweiziska francs förra året.

Ny vd för Biora blir Brian Boyd, nu ansvarig för kvalitet samt regel och tillsynsfrågor på Malmöbolaget Svar.

Elisabet Ottosson

Medeonbaserade Biora har ökat produktionen tio gånger under de senaste nio åren med Åsa Manelius som vd. Bolaget behöver nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.