torsdag 9 maj 2024

inloggad som

E-valutor på väg från Smart Refill

|  
|  ,

Smart Refill i Helsingborg har fått tillstånd av Finansinspektionen att ge ut e-valuta. Som ett av tre svenska företag, förutom bankerna, har Smart Refill nu tillstånd att verka i hela EU med finansiella tjänster som betalningar och att samla in kontoinformation från bankerna.

– Certifikatet är en absolut nödvändighet för att fortsätta vår verksamhet och göra nya affärer. Nu får vi verktygen för att ta nästa steg och kunna konkurrera i Europa. Grundtanken bakom EU-direktivet var att öka snabbheten och tryggheten med säkrare betalningsströmmar – precis det vi sysslar med, säger Smart Refills vd Henric Ungh till Rapidus.

De traditionella bankerna har på senare år fått konkurrens av helt digitala banker, neobanker, som bara finns online. Klarna är den största neobanken i Sverige. Utgivning av e-valuta i Sverige sker dock inte i särskilt stor utsträckning än, förutom av utländska aktörer. Smart Refills första användning för sitt certifikat blir därför som underleverantör till bankerna.

– Vi kan knacka på dörren hos bankerna och få ut information samt initiera betalningar med kundens tillåtelse redan i dag. De etablerade bankerna söker sätt att konkurrera med neobankerna och med våra snabba, säkra lösningar kan vi hjälpa dem med det, säger Kalle Pamp, ansvarig för tillståndspliktiga tjänster på Smart Refill.

Att ansöka om certifikatet har tagit Smart Refill nästan ett års arbete.

– Finansinspektionen är oerhört noga med information om organisation, säkerhet, riskhantering, hur vi arbetar förebyggande mot penningtvätt och så vidare. Nu kan vi ge ut e-pengar i hela Europa när vi bestämmer oss för det och har större möjligheter att hjälpa våra kunder växa i det nya finansiella ekosystemet, säger Henric Ungh.

Niclas Lindstrand

Smart Refill i Helsingborg har fått tillstånd av Finansinspektionen att ge ut e-valuta. Som ett av tre svenska företag, förutom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.