fredag 14 juni 2024

inloggad som

Vaccinprofilerna ska utveckla ALS-medicin

Hjärnorna bakom vaccinbolaget 2A Pharma börjar på en ny kula i nystartade 2N Pharma. Bolaget ska försöka ta fram ett läkemedel mot ALS, en dödlig sjukdom som i dag inte går att bota.

– Vi har bra resultat från försök på labb och i djurmodeller, och håller just nu på att kemiskt modifiera de molekyler som kan ge den effekt vi önskar så de blir ännu bättre. Jag tror att vi inom två år kan göra våra första kliniska studier, säger vd Preben Bruun-Nyzell (till höger).

Han grundade bolaget tillsammans med John Nieland (till vänster), som ligger bakom forskningen i nystartade 2N Pharma, precis som i 2A Pharma.

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en grupp sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Varje år drabbas cirka 10.000 personer i Europa och grovt räknat är överlevnadstiden i snitt tre år från diagnos.

John Nielands har under tio år forskat kring sjukdomar som ALS, MS och Parkinson och hittat några gemensamma mekanismer. Patienter som drabbats har dåligt fungerande mitokondrier i kroppens celler. Mitokondrier är organeller i cellerna som står för cellernas energiproduktion, och hos dessa patienter används fett i för hög grad istället för glukos för att producera energi.

2N Pharma är baserat i Malmö, men forskningen sker än så länge i Aalborg.

Elisabet Ottosson

Hjärnorna bakom vaccinbolaget 2A Pharma börjar på en ny kula i nystartade 2N Pharma. Bolaget ska försöka ta fram ett läkemedel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

  Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

 • Omvänd vinstvarning från Lundabolag

  Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

 • Amniotics köps upp

  Läkemedelsforskningsbolaget Amniotics räddas från konkurs i en helskånsk affär genom att Magle Chemoswed köper bolaget. Priset per aktie är 0,004 kronor motsvarande 11 Mkr för hela bolaget.

 • 335 Mkr till Rapidus-34:a

  Cancerforskningsbolaget Asgard Therapeutics i Lund har säkrat 335 miljoner kronor i finansiering från blytunga investerare. Detta för att ta sig igenom pre-klinisk fas med sin potentiellt banbrytande immunterapi.