måndag 29 april 2024

inloggad som

Vaccinprofilerna ska utveckla ALS-medicin

Hjärnorna bakom vaccinbolaget 2A Pharma börjar på en ny kula i nystartade 2N Pharma. Bolaget ska försöka ta fram ett läkemedel mot ALS, en dödlig sjukdom som i dag inte går att bota.

– Vi har bra resultat från försök på labb och i djurmodeller, och håller just nu på att kemiskt modifiera de molekyler som kan ge den effekt vi önskar så de blir ännu bättre. Jag tror att vi inom två år kan göra våra första kliniska studier, säger vd Preben Bruun-Nyzell (till höger).

Han grundade bolaget tillsammans med John Nieland (till vänster), som ligger bakom forskningen i nystartade 2N Pharma, precis som i 2A Pharma.

ALS, amyotrofisk lateral skleros, är en grupp sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Varje år drabbas cirka 10.000 personer i Europa och grovt räknat är överlevnadstiden i snitt tre år från diagnos.

John Nielands har under tio år forskat kring sjukdomar som ALS, MS och Parkinson och hittat några gemensamma mekanismer. Patienter som drabbats har dåligt fungerande mitokondrier i kroppens celler. Mitokondrier är organeller i cellerna som står för cellernas energiproduktion, och hos dessa patienter används fett i för hög grad istället för glukos för att producera energi.

2N Pharma är baserat i Malmö, men forskningen sker än så länge i Aalborg.

Elisabet Ottosson

Hjärnorna bakom vaccinbolaget 2A Pharma börjar på en ny kula i nystartade 2N Pharma. Bolaget ska försöka ta fram ett läkemedel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.