måndag 15 april 2024

inloggad som

Kraftigt övertecknad listningsemission för prebiotikabolag

|  
|  

Lundabolaget Carbiotix tar in 12,4 miljoner kronor i en listningsemission på Spotlight som var tecknad till över 500 procent. Bolaget ska fortsätta prekliniska studier av sina prebiotiska läkemedel och planerar gå in i klinik nästa år.

Prebiotika är inte att förväxla med probiotika, som är “bra” bakterier som finns naturligt i magen och vanligen konsumeras genom yogurt eller i tablettform, alternativt kapslar. Prebiotika kan i stället sägas vara mat till dessa bakterier, alltså ämnen som stimulerar probiotikan.

Carbiotix utvecklar produkter som ska öka mängden metaboliter, substanser som produceras av tarmens mikroflora, för att behandla olika kroniska sjukdomar. Bolaget arbetar efter teorier om att vi äter alldeles för lite fibrer för att mikrofloran i våra tarmar ska fungera optimalt, och att vi då får för låg produktion av vissa metaboliter vilket kan kopplas till olika kroniska sjukdomar.

Nu fokuserar bolaget på den utbredda tarmåkomman ulcerös kolit och en ovanlig sjukdom som ger för lågt pH i blodet, enligt bolagets vd Kristofer Cook.

– Vi vill gynna tillväxten av individernas egna bakterier i tarmarna med hjälp av vår produkt. Väldigt mycket av immunsystemet sitter där. Vi har nu en läkemedelspipeline med produkter som består av en bättre fiber som vi tagit fram av majsstärkelse och olika probiotiska bakteriestammar. Sammansättning och formulering är framtagen för att öka produktionen i mage och tarm av vissa nyttiga metaboliter, säger han.

De senaste åren har bolaget samlat dataunderlag för att ta fram produkter baserade på fibrer och probiotika bakterier som kan lindra olika medicinska åkommor. De har fått data genom att sälja fiberportioner till privatpersoner och ge individuella justeringar av dosen efter analyser av avföringsprov. Carbiotix startade 2014 och har nu sju anställda.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Carbiotix tar in 12,4 miljoner kronor i en listningsemission på Spotlight som var tecknad till över 500 procent. Bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.