torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Anoto-veteran stöper om finsk miljöteknik

|  
|  

Börsnoterade Enersize från Finland har genomgått stora förändringar de senaste åren, under ledning av Anders Sjögren i Lund. Efter en tuff period hoppas bolaget nu med en ny affärsmodell kunna återvinna aktiemarknadens förtroende.

Anders Sjögren, doktor i fysik och tidigare teknikchef på Anoto, kom in i Enersize 2017 för att leda det nyetablerade utvecklingskontoret i Lund. Efter att bolaget krisat med en aktiekurs i fritt fall tog han sedermera över som vd.

– Affärsmodellen funkade inte. Bolaget satsade hårt på vinstdelning med kunderna i väldigt kapitalintensiva projekt, som gjorde att vi låg ute med en massa pengar och tvingades låna upp oss, säger Anders Sjögren till Rapidus.

Enersize arbetade med en egenutvecklad mjukvara för analys och energibesparing i industriella tryckluftssystem. Affärsmodellen gick ut på att dela vinsterna som gjordes på energibesparingen med kunderna.

Men under Sjögrens ledning gick man tillbaka till ritbordet och kom fram till en ny affärsmodell. Dessutom förvärvade bolaget en konkurrerande mjukvara vid namn LEAQS.

– Nu fokuserar vi bara på licensavtal och har minskat våra kostnader rejält. Sen gav oss uppköpet ett bredare utbud och helt nya möjligheter, med nyckelpersoner från LEAQS som tog med sig sin kundbas, säger Anders Sjögren.

Han uppger att bolaget i år redan dubblat omsättningen från 2018. I går inledde Enersize en företrädesemission som de hoppas ska ge bolaget nästan 50 miljoner kronor.

– Jag har förståelse för att förtroendet hos många småsparare kan svaja, det har varit en tuff resa de senaste åren. Men jag upplever att bolaget har en helt annan kompetens och effektivitet som kommer att märkas i våra siffror, säger Anders Sjögren.

Emiliano Strauss

Börsnoterade Enersize från Finland har genomgått stora förändringar de senaste åren, under ledning av Anders Sjögren i Lund. Efter en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.