onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Kapitaltillskott till HPV-vaccin

|  
|  

Malmöbolaget 2A Pharma tar in fem miljoner kronor som en extra kapitalinjektion för att kunna slutföra den pågående kliniska fas 1-studien av ett HPV-vaccin.

Vaccinet testas i klinik på Nordirland och bolaget förväntar sig att få interimdata inom några månader.

– Vi behövde ta in mer pengar eftersom det tog lite längre tid att inkludera patienter i studien än planerat. Då det är ett vaccin så kommer vi få indikationer på om vaccinet fungerar mot HPV redan i fas 1, säger vd och medgrundare Preben Bruun-Nyzell.

HPV, humant papillomavirus, orsakar bland annat livmoderhalscancer. Av de 200 HPV-typer som identifierats är runt 40 sexuellt överförbara. 2A Pharmas vaccinkandidat har, till skillnad från andra liknande vaccin, potential att skydda mot de flesta typer av HPV-virus. Förhoppningen är att bli ett alternativ till Gardacil, som i Sverige rutinmässigt erbjuds till alla unga flickor.

Med denna kapitalinjektion är bolaget finansierat under hela 2020, enligt Preben Bruun-Nyzell. Totalt har 2A Pharma tagit in 55 miljoner kronor från svenska investerare, som bolaget inte vill namnge. Övriga medgrundare är John Nieland och Søren Nielsen, som lämnade vd-posten tidigare i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget 2A Pharma tar in fem miljoner kronor som en extra kapitalinjektion för att kunna slutföra den pågående kliniska fas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.