måndag 29 april 2024

inloggad som

Kapitaltillskott till HPV-vaccin

|  
|  

Malmöbolaget 2A Pharma tar in fem miljoner kronor som en extra kapitalinjektion för att kunna slutföra den pågående kliniska fas 1-studien av ett HPV-vaccin.

Vaccinet testas i klinik på Nordirland och bolaget förväntar sig att få interimdata inom några månader.

– Vi behövde ta in mer pengar eftersom det tog lite längre tid att inkludera patienter i studien än planerat. Då det är ett vaccin så kommer vi få indikationer på om vaccinet fungerar mot HPV redan i fas 1, säger vd och medgrundare Preben Bruun-Nyzell.

HPV, humant papillomavirus, orsakar bland annat livmoderhalscancer. Av de 200 HPV-typer som identifierats är runt 40 sexuellt överförbara. 2A Pharmas vaccinkandidat har, till skillnad från andra liknande vaccin, potential att skydda mot de flesta typer av HPV-virus. Förhoppningen är att bli ett alternativ till Gardacil, som i Sverige rutinmässigt erbjuds till alla unga flickor.

Med denna kapitalinjektion är bolaget finansierat under hela 2020, enligt Preben Bruun-Nyzell. Totalt har 2A Pharma tagit in 55 miljoner kronor från svenska investerare, som bolaget inte vill namnge. Övriga medgrundare är John Nieland och Søren Nielsen, som lämnade vd-posten tidigare i år.

Elisabet Ottosson

Malmöbolaget 2A Pharma tar in fem miljoner kronor som en extra kapitalinjektion för att kunna slutföra den pågående kliniska fas […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.