söndag 28 april 2024

inloggad som

Nya tungviktarbolaget i samarbete med ProstaLund…

Urethra Medical & Care in Sweden heter bolaget som ett gäng skånska entreprenörer, däribland Trialbees grundare, startat. Tanken är att bekämpa vårdköerna för patienter med godartad prostataförstoring med hjälp av ProstaLunds teknik.

De lanserar nu Prostakliniken.se som ska hjälpa patienter att snabbt få tillgång till behandlingar baserade på ProstaLunds CoreTherm-metod. Det är en värmebehandling som, enligt medgrundaren och ordföranden Jonas Billing, är snabb, smärtfri och utan narkos.

– Vi tecknar avtal med privatkliniker, den första i Helsingborg, som bemannas av resursläkare och sjuksköterskor som är specialiserade och certifierade på CoreTherm-metoden. Vi förmedlar alltså kontakten mellan patienter och behandlande instans, säger Jonas Billing.

Bakom Urethra ligger, förutom Trialbee-grundarna Billing och Tobias Folkesson, även Johan Wennerholm – grundare av Gelexcell Competence och tidigare ekonomichef på Trialbee och Enzymatica – samt ytterligare en person “med lång erfarenhet inom medicinteknik och life science”.

– Vi har omkring 400.000 patienter med godartad prostataförstoring bara i Sverige. Utav dem går ungefär hälften på behandling med läkemedel som ger symptomlindring fast roten till problemet kvarstår. Den andra hälften lämnas antingen obehandlad eller placeras i kö för operation. Vi ser att köerna är långa och växer. Det är mycket besvärande eftersom patienterna ofta får betala ett högt pris, säger Tobias Folkesson.

– Vi tror helt enkelt att det finns personer som är beredda att ta kostnaden för en sådan här behandling ur egen ficka för att bli kvitt besvären direkt om alternativet är att vänta flera månader på en operation, säger Johan Wennerholm.

Urethra Medical & Care provar nu ut intresset för modellen i nära samråd med ProstaLund. Förhoppningen är att leverera de första behandlingarna redan under hösten.

Emiliano Strauss

Urethra Medical & Care in Sweden heter bolaget som ett gäng skånska entreprenörer, däribland Trialbees grundare, startat. Tanken är att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.