onsdag 10 juli 2024

inloggad som

Galenica växlar upp – dubblar lokalytan

Läkemedelsföretaget Galenica kommer sammanlagt ha runt 4.700 kvadratmeter när den nya byggnaden på Medeon är klar för inflyttning nästa år.

Galenica ska hyra tre av fem våningar i nya byggnaden, mer än 2.600 kvadratmeter, samtidigt som man har kvar majoriteten av sina gamla lokaler på Medeon.

– Vi behöver mer kontorsmiljö, konferens och laboratorier för att kunna expandera vidare som vi gjort, så detta innebär ett par steg framåt för oss, säger Ronnie Wallin, Galenicas vd.

Galenica omsätter runt 150 miljoner kronor om året, med kontraktsforskning av läkemedel som största inkomstkälla. Men snabbast växande affärsområde är den egna produktutvecklingen där flaggskeppet är krämen Oxivan – ett läkemedel mot bland annat psoriasis och eksem. För ett år sedan lanserade bolaget dessutom en ny produkt i form av en mjukgörande kräm.

– Vi tittar just nu på att lansera i Sydostasien och Australien, samtidigt som vi expanderar vidare i Europa och Nordamerika, säger Ronnie Wallin.

Han är tillsammans med Henri Hansson huvudägare i bolaget, med ett 40 procentigt ägande vardera. Övriga 20 procenten står Volitosfären för. Galenica har nästan 80 anställda och räknar med att närma sig ett hundratal efter flytten. Bolaget äger även hälften av Malmöbolaget Clean4you.

Enligt Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs som äger fastigheterna på Medeon, pågår förhandlingar om nya Medeonbyggnadens övriga två våningar med flera olika bolag, varav vissa är tidigare hyresgäster i klustret.

– Vi vet att behovet av lite svängrum inom Medeon är stort. Medeon har växt tillsammans med övriga life science-kluster i regionen, som alla är starka komplement till varandra. Det är en attraktiv region med en intressant arbetsmarknad och mycket innovationskraft. Då drar man inte bara till sig bolag utan även internationell spetskompetens, säger Ulrika Hallengren, Wihlborgs vd.

Emiliano Strauss

Läkemedelsföretaget Galenica kommer sammanlagt ha runt 4.700 kvadratmeter när den nya byggnaden på Medeon är klar för inflyttning nästa år. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.