onsdag 6 december 2023

inloggad som

Galenica växlar upp – dubblar lokalytan

Läkemedelsföretaget Galenica kommer sammanlagt ha runt 4.700 kvadratmeter när den nya byggnaden på Medeon är klar för inflyttning nästa år.

Galenica ska hyra tre av fem våningar i nya byggnaden, mer än 2.600 kvadratmeter, samtidigt som man har kvar majoriteten av sina gamla lokaler på Medeon.

– Vi behöver mer kontorsmiljö, konferens och laboratorier för att kunna expandera vidare som vi gjort, så detta innebär ett par steg framåt för oss, säger Ronnie Wallin, Galenicas vd.

Galenica omsätter runt 150 miljoner kronor om året, med kontraktsforskning av läkemedel som största inkomstkälla. Men snabbast växande affärsområde är den egna produktutvecklingen där flaggskeppet är krämen Oxivan – ett läkemedel mot bland annat psoriasis och eksem. För ett år sedan lanserade bolaget dessutom en ny produkt i form av en mjukgörande kräm.

– Vi tittar just nu på att lansera i Sydostasien och Australien, samtidigt som vi expanderar vidare i Europa och Nordamerika, säger Ronnie Wallin.

Han är tillsammans med Henri Hansson huvudägare i bolaget, med ett 40 procentigt ägande vardera. Övriga 20 procenten står Volitosfären för. Galenica har nästan 80 anställda och räknar med att närma sig ett hundratal efter flytten. Bolaget äger även hälften av Malmöbolaget Clean4you.

Enligt Ulrika Hallengren, vd på Wihlborgs som äger fastigheterna på Medeon, pågår förhandlingar om nya Medeonbyggnadens övriga två våningar med flera olika bolag, varav vissa är tidigare hyresgäster i klustret.

– Vi vet att behovet av lite svängrum inom Medeon är stort. Medeon har växt tillsammans med övriga life science-kluster i regionen, som alla är starka komplement till varandra. Det är en attraktiv region med en intressant arbetsmarknad och mycket innovationskraft. Då drar man inte bara till sig bolag utan även internationell spetskompetens, säger Ulrika Hallengren, Wihlborgs vd.

Emiliano Strauss

Läkemedelsföretaget Galenica kommer sammanlagt ha runt 4.700 kvadratmeter när den nya byggnaden på Medeon är klar för inflyttning nästa år. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad