onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Elonroad bygger fabrik i Lund

|  ,
|  

Lundabolaget Elonroad – som utvecklar en laddskena för att ladda elfordon i farten – ska bygga en fabrik. I höst flyttar bolaget in i nya lokaler, med totalt över 1.000 kvadratmeter lager- och verkstadsyta.

Bakgrunden är att konsortiet Elväg Syd, som Elonroad är med i, vann en upphandling hos Trafikverket i våras för att bygga demonstrationsanläggningar för elvägar. Totalt förfogar konsortiet över 96 miljoner för att anlägga en kilometerlång elväg i Lund. Cirka hälften av de pengarna tillfaller Elonroad vars teknik är grunden till projektet.

– Vi bygger två olika skenor. Första delsträckan på 500 meter kommer vara klar om ett år. Den andra skenan sänks ner i marken i höjd med asfalten, och är klar om två år. Båda skenorna kommer kunna ladda stadsbussar utan att de ska behöva stå stilla, säger vd Dan Zethraeus till Rapidus.

Parallellt arbetar Elonroad med ett annat projekt ihop med DHL och Vattenfall. Företagen har beställt Lundabolagets utrustning för automatisk laddning till sina terminaler. Projektet styrs av organisationen SUST i Stockholm och LTH är också inblandade.

– Det tar lång tid att få igenom sådana här stora projekt som det i Lund. Därför arbetar vi nu även med andra projekt för att få fabriken belagd även senare, säger Dan Zethraeus.

Bland övriga medlemmar i Elväg Syd märks Skånetrafiken, Innovation Skåne som är projektansvarig, Lunds stad, Kraftringen och bussbolaget Solaris.

Totalt nio personer arbetar i Elonroad som letar efter ytterligare personal, främst kraftelektronikingenjörer.

Emily Binks

Lundabolaget Elonroad – som utvecklar en laddskena för att ladda elfordon i farten – ska bygga en fabrik. I höst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad