söndag 28 april 2024

inloggad som

Region Skåne försöker undvika danska misstag

|  ,
|  

I slutet av nästa år ska Cerners IT-plattform Skånes Digitala Vårdsystem, SDV, implementeras i regionen. Men förra årets implementering av Danmarks motsvarighet, Sundhedsplatformen, blev ett fiasko och nu arbetar Region Skåne för att undvika de danska misstagen.

Omfattande felmedicineringar, dyra kostnader för IT-support samt ett krångligt system som fått läkarkåren att protestera. Det danska systemet som, införts på Själland och i Köpenhamn, bygger likt SDV på amerikanska förhållanden.

– Det är svårt att veta varför de körde i diket, det handlar om hur snabbt man vill införa saker och ting, säger, säger Fredrik Jonsson, läkare och ansvarig för utrullning av SDV, till Rapidus.

Samtidigt menar han att Skåne tar lärdom av de danska misstagen. Riksrevisionens analys av Sundhedsplatformen visar på ett antal uppenbara saker som gått fel. Det handlade om översättningar från engelska till danska som inte blivit korrekta. Också om att vårdpersonal utbildades i en version, som sedan uppdaterades och fick ett helt annat utseende.

– Vi har ett helt annat tillvägagångssätt. Vi anpassar systemet och släcker ner funktioner som finns i deras originalversion. När vi bygger upp det här utgår vi från Cerners grundversion, annars blir det problem vid uppdateringar, säger Fredrik Jonsson.

Mette Carlbom

I slutet av nästa år ska Cerners IT-plattform Skånes Digitala Vårdsystem, SDV, implementeras i regionen. Men förra årets implementering av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.