onsdag 24 april 2024

inloggad som

OptiFreeze fokuserat på långlivade rosor

|  ,
|  

Noterade uppstartsbolaget OptiFreeze tog nyligen in 17,4 miljoner kronor och bolaget rapporterade om ett genombrott med sin teknik inom området snittblommor. Det kan leda till att bolaget höjer sin prognos för antalet sålda maskiner de närmaste åren, uppger bolagets vd Eda Demir Westman till Rapidus.

Bolaget har i samarbete med Syngenta visat att OptiFreeze-tekniken kan förlänga livslängden för snittrosor med upp till det dubbla, från sju till 14 dagar. Eda Demir Westman säger att bolaget därför satsar på att försöka få ett marknadsmässigt genombrott inom just den branschen.

– Jag tror att vi måste uppdatera vår prognos för hur många maskiner vi ska ha sålt. Förra årat uppgav vi tio maskiner om tre år, en mycket försiktig prognos. Vi ska marknadsföra våra maskiner även mot andra företag som håller på med snittblommor eftersom avtalet med Syngenta inte är exklusivt. Till slut vill vi också tjäna pengar på royalty, säger hon.

Hittills är det Syngenta i Kenya som har köpt en OptiFreeze-maskin. Den används i bolagens samarbetsprojekt där de finslipar på logistiken för att vara klara när högsäsongen för snittrosor drar igång i december.

Tekniken bygger på forskning vid Lunds universitet och går ut på att en lösning med bland annat näringsämnen förs ända in i produktens celler genom en behandling med vacuum och elektriskt fält. Optifreeze planerar att använda tekniken även inom andra områden, till exempel för att förbättra hållbarheten för mat, som delad färsk frukt eller torkade kryddor.

Martin Linde går åter in som styrelseordförande, en post han har haft tidigare. Han var senast vd för Nordic Food Group.

Elisabet Ottosson

Noterade uppstartsbolaget OptiFreeze tog nyligen in 17,4 miljoner kronor och bolaget rapporterade om ett genombrott med sin teknik inom området […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad