måndag 29 april 2024

inloggad som

Serieentreprenören växlar upp hos Finqr

Claes Ramel, som bland annat ligger bakom Helhjärtad Finans, tar steget från största enskilda ägare, medgrundare och ledamot till vd på Finqr. Malmöbolaget ska nu accelerera försäljningen av sin plattform.

Det är en molnbaserad plattform för automatiserad distribution, kravhantering och bokföring av fakturor. Grundidén är att hjälpa företag få bättre kontroll över sin likviditet och optimera den, samtidigt som man vill höja användarupplevelsen. För att hantera fakturaflödet kopplas Finqrs tjänst på som en applikation till kundernas affärssystem.

Bland bolagets kunder märks Kjell & Company och flera skånska tillväxtbolag som GetAccept.

– Vi har en hel bunke med snabbväxande startups med yngre entreprenörer som absolut inte vill tänka på kassaflöde, administration och likviditet. Jag tror att det är en trend, de kommer till en punkt där de har fakturaflöde och gärna betalar en slant för att få allt automatiserat, säger Claes Ramel till Rapidus.

Han var tidigare vd för Ecobränsle fram tills att Karlshamnsbolaget såldes till biodrivmedelsleverantören Energifabriken. Dessutom ligger han, tillsammans med Carl-Henric Nilsson, bakom investeringsbolaget Helhjärtad Finans.

Det äger delar i Lundabolagen Bruntu och Scientific Edtech – som samarbetar med Massive Entertainment för att utveckla spelbaserade läromedel – och Einride, som utvecklar hyttlösa eldrivna lastbilar. I Finqr har duon, inklusive deras personliga andelar, runt 45 procent.

– Det känns väldigt kul efter att ha varit med från början, att nu ta över som vd nu när det precis börjat ta sig. Resan fortsätter och kortsiktigt är fokus att komma upp till och förbi break even under hösten och därmed visa att vår affärsmodell är skalbar, säger Claes Ramel.

2018 omsatte Finqr 4,5 miljoner, med en ungefär lika stor förlust, efter att knappt ha omsatt en miljon under deras första och förlängda räkenskapsår 2017. Enligt Ramel omsätter de nu nära miljonen i månaden med bra tillväxt, och siktar på en omsättning om 12-13 miljoner i år. Innan året är slut är planen att ta in runt 10 miljoner för att växla upp. I samband med att Claes Ramel tillträder blir Finqrs tidigare vd, medgrundaren Jakob Carlbring, produktchef för plattformen.

Emiliano Strauss

Claes Ramel, som bland annat ligger bakom Helhjärtad Finans, tar steget från största enskilda ägare, medgrundare och ledamot till vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.