fredag 17 maj 2024

inloggad som

Dansk digital post expanderar globalt

|  
|  

Danska e-Boks, som skickar säker digital post från myndigheter och privata företag, expanderar kraftigt både i Norden och internationellt. I Norge har e-Boks bland annat utvecklat elektroniska röstkort som bjuder in medborgarna till valurnorna, en modell kan spridas till Danmark.

– Vi upplever en allt större utländsk efterfrågan. Senast har vi tecknat avtal med den irländska staten om en offentlig digital postlösning åt irländarna, säger Susanne Søndahl Wolff, som är marknadschef på e-Boks.

Det är 18 år sedan e-Boks började digitalisera privat och offentlig kommunikation i Danmark. Många andra länder börjar först nu ta fram motsvarande digitala lösningar. Den irländska lösningen bygger på danska erfarenheter och även Australien, Tyskland, Frankrike, Cypern och Förenade Arabemiraten har under de senaste åren kontaktat e-Boks.

Men framför allt i Danmark, Norge och Sverige finns det redan marknader för e-Boks. Och lösningarna sprids över gränserna. Strax före sommaren hade Danmark val till EU och Folketinget, men många av de fysiska röstkorten som skulle kalla väljarna till valurnorna kom inte fram med PostNord. Därför kan en norsk lösning bli aktuell framöver.

– Det finns inga hinder för e-Boks att skicka ut digitala röstkort åt danska medborgare. Men politikerna äger frågan. Vi ser i Norge att inför nästa kommun- och riksdagsval den 9 september skickas det ut digitala röstkort till 550.000 medborgare. 18 kommuner deltar i försöket och e-Boks är leverantör, säger Susanne Søndahl Wolff.

Även i Sverige är e-Boks framgångsrikt.

– I Sverige levererar vi redan offentlig digital post och arbetar på att sprida vår lösning till fler svenskar med vår nya app e-Boks Plus, som vi ska lansera. Den erbjuder nya tjänster och ska väcka intresset hos fler svenskar, säger Susanne Søndahl Wolff.

Varje år levererar e-Boks över 500 miljoner digitala dokument, varav 130 miljoner kommer från myndigheter. Över 30.000 företag och myndigheter har avtal med e-Boks, som globalt har över 16 miljoner användare. E-Boks ägs av Nets och PostNord. Vinsten före skatt var 17,4 miljoner danska kronor 2018 och företaget har 71 anställda.

Keld Broksø

Danska e-Boks, som skickar säker digital post från myndigheter och privata företag, expanderar kraftigt både i Norden och internationellt. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad