onsdag 24 april 2024

inloggad som

Lundabolag öppnar nätbutik för kristalliserade proteiner

Saromics Biostructures i Lund, som till vardags jobbar med kontraktsforskning, har startat en ny sidoverksamhet: en nätbutik för proteiner.

– Vi har mängder med proteiner från alla våra projekt, vi säljer inte kundernas, det här är protein som vi själva framställt. Vår unika selling point är att vi säljer proteiner som är ”crystal grade”, de är så rena att de kristalliseras. Det är det ingen annan som har, säger vd Björn Walse till Rapidus.

Han hoppas att butiken ska ge intäkter på runt en miljon kronor per år när den är etablerad. Planen är att sälja ett milligram för 1.000 euro. Majoriteten av kunderna kommer sannolikt bli läkemedelsbolag men även akademiska forskare. Proteinerna kan användas i läkemedelsutveckling för att testa substanser och göra analyser.

– Det är en möjlighet till en extra inkomstkälla. Alla bolag ska ju digitalisera och det här är vår variant på det. Vi kommer även öka trafiken till vår websida, det är minst lika viktigt. Det är ett steg i vår internationaliseringsprocess, säger Björn Walse.

Redan nu finns 95 procent av Saromics kunder utomlands, varav 60-70 procent i USA. Bland kunderna märks Bostonbolaget Merrimack Pharmaceuticals, Alligator Bioscience samt fem av världens tio största läkemedelsjättar.

I fjol ökade nettoförsäljningen till 13 miljoner kronor från runt 9,6 miljoner 2017. Saromics Biostructures har gått med vinst de senaste tre åren. 18 personer inklusive konsulter arbetar i bolaget.

Emily Binks

Saromics Biostructures i Lund, som till vardags jobbar med kontraktsforskning, har startat en ny sidoverksamhet: en nätbutik för proteiner. – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad