måndag 29 april 2024

inloggad som

Trehjuling från Hjärup får EU-godkännande

|  
|  

Omotions eldrivna trehjuling är nu godkänd för vägtrafik i EU. För Hjärupsbolaget innebär det att nästa steg kan tas – in i den kommersiella fasen.

– Det innebär att vi kan börja tillverka fordon som vi kan sälja och registrera för vägtrafik. Det är detta vi väntat på, att börja sälja fordonet, säger grundare Ola Svensson till Rapidus.

Till en början kommer endast ett fåtal fordon produceras och användas som uppvisningsexemplar. Planen är att komma igång med försäljningen nästa år.

Utvecklingen av trehjulingen har till största del skett i ett garage i Hjärup. Produktionen kommer ske i Kina i samarbete med Omotions partner där. I dagsläget finns kapacitet att producera 50 fordon i månaden, med möjlighet att skala upp.

Trehjulingen har en maxhastighet på 110 kilometer i timmen och batteriet håller i cirka 10 mil. I dagsläget ligger priset på 109.000 kronor. Fordonet är tänkt att användas för stadstrafik, nöjeskörning och kortare pendling.

Utvecklingen har finansierats med egna medel. Ola Svensson är ensam ägare, två personer arbetar heltid i bolaget och fyra på deltid.

Emily Binks

Omotions eldrivna trehjuling är nu godkänd för vägtrafik i EU. För Hjärupsbolaget innebär det att nästa steg kan tas – […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.