lördag 18 maj 2024

inloggad som

Forskare utvecklar ny metod för att avsalta vatten

Nederländske Niels Boon, gästforskare inom fysikalisk kemi på Lunds universitet, har startat bolaget Avsalt med adress på Ideon. Han utvecklar en avsaltningsanläggning som ska kunna köras med hjälp av endast elektricitet.

Anläggningen är tänkt att kunna användas både i industrin, för att avsalta olika process- eller avloppsströmmar, och för att producera dricksvatten från exempelvis bräckt vatten eller saltvatten. Pilotförsök planeras ske i sommar.

– Mycket av det praktiska arbetet sker i Delft i Nederländerna. Men jag kommer att resa mycket till Lund och ser en fördel i att finnas på plats i båda länderna när vi utvärderar marknaderna, säger Niels Boon.

Bland de konventionella metoderna finns de som bygger på omvänd osmos, filtrering under väldigt högt tryck som kräver mycket underhåll, samt de som använder uppvärmning och kondensation, som kräver en stor mängd energi.

Niels Boons metod bygger på kapacitiv avjonisering, CDI, där elektroder används i vätskor med låga halter salt. Vanligen körs processerna satsvis, men Niels Boon har kommit på en metod som kan köras kontinuerligt i en vätskeström.

Tre personer är verksamma i bolaget vars verksamhet hittills finansierats av grundaren. De letar för tillfället efter kompletterande finansiering. Entreprenörerna Mohamad Takwa, vd för Tyrolytics, och Kushagr Punyani, vd för Spermosens, är medgrundare till Avsalt.

Elisabet Ottosson

Nederländske Niels Boon, gästforskare inom fysikalisk kemi på Lunds universitet, har startat bolaget Avsalt med adress på Ideon. Han utvecklar en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]