söndag 25 februari 2024

inloggad som

Edvince korsar sundet för att få genomföra studie…

Bioteknikbolaget Edvince åkte förra sommaren på ett bakslag när Läkemedelsverket nekade tillstånd för deras kliniska fas 1-studie på strokepatienter. Nu rustar Lundabolaget för en ansökan i Danmark där lagstiftningen annorlunda ut.

– En av anledningarna till att vi inte kunde genomföra den kliniska studien i Sverige är att en patient som är medvetslös inte kan ge samtycke, och då tillåter man inte anhöriga eller en oberoende läkare att fatta beslut om att delta i studien. Det gör man däremot i Danmark, säger Edvinces styrelseordförande Sarah Fredriksson till Rapidus.

Behandlingen som utvecklas av Edvince på Smile i Lund vänder sig i första hand till strokepatienter som råkat ut för en massiv hjärnblödning. Tekniken bygger på Lars Edvinssons forskning och går ut på att förhindra att hjärnans blodkärl drar ihop sig vid en stroke, vilket kan leda till syrebrist.

– En strokepatient är kanske vid medvetande i ambulansen men det händer ofta att de tappar medvetandet och då hinner man inte få samtycke. Ska detta vara genomförbart får vi nog göra det i Köpenhamn i stället, säger Sarah Fredriksson.

Efter bakslaget hos svenska Läkemedelsverket har bolaget drivits på sparlåga utan vd, i stället har styrelsen lagt allt fokus på att förbereda en ny ansökan i Danmark. Man har sedan i höstas genomfört en tilläggsstudie och sett till att få en organisation på plats med kliniker och medicinsk personal i Köpenhamnsområdet.

Ansökan lämnar bolaget in till sommaren. Under tiden har styrelsen fått bryggfinansiering av den befintliga ägarkretsen bestående av bland andra LMK Forward, Almi Invest Syd och Swedish Growth Fund.

Felicia Frithiof

Bioteknikbolaget Edvince åkte förra sommaren på ett bakslag när Läkemedelsverket nekade tillstånd för deras kliniska fas 1-studie på strokepatienter. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.