fredag 17 maj 2024

inloggad som

Starke startar elcykelfabrik i Malmö

Starke ECB, som utvecklat en eldriven lastcykel under varumärket Starke Cycles, planerar att starta en fordonsfabrik i Malmö.

– Vi tänker oss en större lokal, typ en gammal lagerbyggnad med gott om plats för produktionslinjer och kontorsutrymmen, så att vi kan göra detta i stor skala. Vissa delar kommer att tillverkas utanför Sverige, men sluttillverkningen kommer att ske i Malmö, säger medgrundare Staffan Sölve till Rapidus.

Redan under hösten 2018 inleddes en förserieproduktion för att testa funktionaliteten och finjustera konstruktionen.

– Vi har i nuläget 15-20 färdiga cyklar som vi provar ut tillsammans med åkeriet MoveByBike. Tanken är att vi ska bli klara med testarbetet och certifieringen i sommar för att komma igång med serietillverkning i början av hösten, säger Staffan Sölve.

I januari fick Starke extra vind i seglen när Energimyndigheten beviljade bolaget stöd på en miljon kronor.

Starkes elcykel har en motor på upp till 1.000 watt och kan hantera laster på upp till 300 kilo och fyra kubikmeter. Den är också utrustad med ett växelflak – en patentskyddad containerlösning som möjliggör snabba omlastningar.

Starke ECB grundades 2016 av Johan Wedin, Nils Wedin, Staffan Sölve och Behdad Ansari – samma grupp som startade franchise-bolaget MoveByBike med verksamhet i Malmö, Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå.

Jessika Nord

Starke ECB, som utvecklat en eldriven lastcykel under varumärket Starke Cycles, planerar att starta en fordonsfabrik i Malmö. – Vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad