onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Elväg i Lund blir genombrott för Elonroad

|  ,
|  

Förra veckan kom nyheten om att Elväg Syd vunnit Trafikverkets upphandling om demonstrationsanläggningar för elvägar. Lundakonsortiet har nu 96 miljoner kronor för att anlägga en kilometerlång elväg i Lund, vilket för Elonroad – som står för tekniken bakom – innebär ett stort genombrott.

– Jag blev såklart väldigt glad när jag hörde det, samtidigt som det satte igång tankarna. Nu måste jag ställa om hjärnan från att sälja till att bygga, säger Dan Zethraeus, Elonroads vd.

Elväg Syd består av nio medlemmar, inklusive LTH, Skånetrafiken, Kraftringen och Lunds kommun. Och nu när pengarna – varav 83 miljoner kommer från Trafikverket – ska fördelas beräknas ungefär hälften gå till Elonroad.

– Det är ju en förkommersiell kunskapsupphandling så pengarna ska gå till forskning. Vi kommer att anställa ett antal ingenjörer och så, men i övrigt jobbar vi mycket med strategiska samarbeten och underleverantörer, säger Dan Zethraeus.

Miljontillskottet innebär att bolaget kan ”komma igång på riktigt” med full fokus på test och demonstration, utan att behöva oroa sig för finansiering. Hittills har verksamheten finansierats av delägarna, samt genom stöd från Energimyndigheten, Naturvårdsverket, och Climate Kik.

– Plötsligt är vi inte beroende av extern finansiering, det är lite av en chock. Men vi pratar gärna med intresserade, fast vi i första hand prioriterar möjliga partners för att se vad nästa projekt kan bli, säger Dan Zethraeus.

Emiliano Strauss

Förra veckan kom nyheten om att Elväg Syd vunnit Trafikverkets upphandling om demonstrationsanläggningar för elvägar. Lundakonsortiet har nu 96 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad