måndag 20 maj 2024

inloggad som

Skånskt dyklarm ska testas skarpt

|  ,
|  

Lundabolaget Subdetect närmar sig skarpa tester av sitt dykarlarm.

– Vi har klart elektroniken för innanmätet, just nu har vi offertförfrågningar ute på att göra den vattentät. Planen är att köra riktiga tester i havet till sommaren, säger medgrundaren Jerry Färm.

Produkten ska kunna hålla reda på upp till sju dykare samtidigt. Dykledaren kan ställa in ett säkerhetsavstånd och om någon dykare överskrider avståndet går larmet igång. Larmet, som kan fästas på exempelvis tanken, armen eller dykarvästen, kan också hjälpa dykarna att hålla reda på varandra.

– Dykledaren kan skicka ljudsignaler till alla dykare för att de ska bli observanta på något, säger Jerry Färm.

Programmeringen har bolaget själva stått för medan Diatron i Svedala har tagit fram elektroniken. I sommarens tester ska bland annat Oled-displayen och möjligt avstånd testas. Förhoppningen är en räckvidd på 1.500 meter.

Övriga grundare är John Berntsen, som även är medgrundare till Soreco, och Ola Albertsson. Verksamheten har hittills finansierats av egna medel samt stöd från Vinnova, Almi och Sten K Johnsons stiftelse. Bolagsidén är sprungen ur Sony Mobiles uppstartsprogram Next Step.

Emily Binks

Lundabolaget Subdetect närmar sig skarpa tester av sitt dykarlarm. – Vi har klart elektroniken för innanmätet, just nu har vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]