söndag 25 februari 2024

inloggad som

Longboats vd går till Rhovac – nu är ersättaren klar

Efter knappt två år på vd-stolen lämnar Anders Månsson över rodret på Longboat Amniotics till Kåre Engkilde, tidigare medicinsk-klinisk chef på Agilent i Danmark. Själv tar Anders Månsson över rollen som vice vd och affärsutvecklingschef för Spotlight-listade cancervaccinbolaget RhoVac.

Han behåller dock sin plats i styrelsen, som han haft sedan innan han klev in i vd-rollen.

– I ett så litet företag behöver man i det dagliga en vd som är fullt ut vetenskapligt kompetent. Det är egentligen ganska logiskt att i den här perioden lämna över till någon som är mer operativt kvalificerad. Jag har mer erfarenhet av stora bolag och affärsutveckling, men det kan jag tillföra även som styrelseledamot, säger Anders Månsson till Rapidus.

Kåre Engkilde, doktor i immunologi, har tidigare ansvarat för medicinsk-kliniska frågor på amerikanska Agilent i Danmark och arbetat med stamceller på kontraktforskningsbolaget Bioneer. Longboat ville till en början bara rekrytera honom som utvecklingschef men han fick vd-jobbet också.

Anders Månsson blir kvar i Medicon Village i Lund, där RhoVac – med ursprung i Danmark – har sitt huvudsäte. Men uppdraget innebär en del resor då det blir hans jobb att hitta partnerskap med större läkemedelsbolag när RhoVacs cancervaccin närmar sig marknaden. Vaccinet, som fokuserar på metastaserande celler i prostatacancer, är nu redo för kliniska fas 2b-studier.

– Det är ett spännande skede att komma in i när man tar steget upp i den senare kliniska fasen och aktivt måste leta efter den optimala partnern. Ju längre fram i forskningen desto närmare marknaden kommer man, och desto mer kittlande tycker jag det är, säger han.

Innebär det att det blir ditt jobb att hitta en köpare och få till en försäljning av bolaget?

– Det kan också bli en licensaffär, det håller vi alla dörrar öppna för.

Anders Månsson tillträder sin nya tjänst för RhoVac den 1 juni och kommer fram tills dess att arbeta parallellt med Kåre Engkilde som tillträder på Longboat Amniotics i maj.

Felicia Frithiof

Efter knappt två år på vd-stolen lämnar Anders Månsson över rodret på Longboat Amniotics till Kåre Engkilde, tidigare medicinsk-klinisk chef […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.