torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Blocksettle knoppar av motsvarighet till bank-ID

|  
|  ,

Malmöbolaget BlockSettle har utvecklat en internationell motsvarighet till svenska bank-ID. “Auth eID” togs till en början fram för att hantera kundkännedom i bolaget samt ge användarna möjlighet att signera sina blockkedjetransaktioner med mobiltelefonen. Nu knoppar Blocksettle av tjänsten i ett nytt bolag.

– Vi upptäckte att tjänsten är användbar för andra också. Svenska bank-ID är det bästa men det är ingenting om man behöver en internationell kundbas. Funktionen i Auth eID är som BankID men kundkännedomen är annorlunda och kan baseras på pass, selfie, telefonnummer, slagning i register och räkningar, säger vd Scott Millar till Rapidus.

Efter att användaren identifierat sig kan hen signera i appen med kod eller fingeravtryck. Appen gör även en kontroll som uppger om en person befinner sig i en politiskt utsatt ställning samt kollar om personen är listad i EU och FN:s sanktionslistor.

En blockkedja är en decentralicerad databas som lagras i många kopior på olika datorer i ett nätverk, som gör det svårt att manipulera databasens ändringshistorik. Tekniken används framför allt vid handel med kryptovalutor, där varje transaktion lagras i blockkedjan.

BlockSettle utvecklar också ett nyckelhanteringssystem för blockkedjetillgångar som skulle lanseras vid årsskiftet men har skjutits upp något. Tanken är nu att lansera båda produkterna tillsammans efter vecka åtta.

Mer än 13 personer arbetar på BlockSettle, som även har tagit fram en marknadsplats som möjliggör handel med traditionella och virtuella valutor. Tekniken kommer även kunna användas vid transferering av aktier i onoterade bolag, uppger Scott Millar.

Han är tillsammans med sin medgrundare Albert Janson majoritetsägare i BlockSettle. Det nybildade bolaget bakom Auth eID heter Authenticate eID Sweden.

Emily Binks

Malmöbolaget BlockSettle har utvecklat en internationell motsvarighet till svenska bank-ID. “Auth eID” togs till en början fram för att hantera […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad