torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Smile tar emot uppstartsbolag från hela EU

Life science-inkubatorn Smile i Lund har valts ut som enda skandinaviska inkubator att delta i nya EU-programmet ”Bridgehead”, där uppstartsbolag ges möjlighet att åka iväg till en inkubator för coachning. Smile räknar med att ta emot fyra-fem bolag om året, och först ut är norska Mode Sensors.

– Det bolaget sitter i dag i en miljö där det saknas ett life science-sammanhang. Vi såg direkt kopplingar till andra e-hälsobolag i vår inkubator, så det var väldigt tydligt direkt att det fanns saker vi kunde bidra med. Det ger också våra andra bolag en potentiell samverkanspartner, säger Smiles vd Ebba Fåhraeus till Rapidus.

Mode Sensors utvecklar sensorer till bland annat Iphones för att mäta och förebygga uttorkning, ett globalt hälsoproblem bland äldre. Ebba Fåhraeus ser som exempel framför sig möjligheten att slussa in bolaget i samverkansprojektet HealthTech Nordic, som Smile ingår i och som ska främja e-hälsolösningar.

Vad betyder det för er på Smile att ni får in uppstartsbolag utifrån, från hela Europa?

– Dels hoppas vi att de ska kunna interagera med de bolag som finns här i dag. Dels hjälper det oss också att bygga nätverk i Europa med andra inkubatorer och stödmiljöer. Sedan hoppas vi förstås att det ska göra oss lite spetsigare i vår coachning.

Programmet är lanserat av EU-organisationen EIT Health, som driver olika program inom hälsoområdet och där Region Skåne är partner. Uppstartsbolag får söka in till programmet och om de blir antagna får de 25.000-30.000 euro samt möjligheten att åka iväg till en av inkubatorerna som programmet samarbetar med. Smile har valts ut bland ett 20-tal europeiska ”katalysatorer”, efter att deras bolag nått framgångar i andra utlysningar och tävlingar som EIT health hållit i.

– Det är en kvalitetsstämpel, naturligtvis. Det innebär också att vi får mer uppmärksamhet gentemot Europa. Jag tror det som särskiljer oss är att mitt team är så affärsmässigt seniora, jag räknade på att vi har 250 års erfarenhet från life science-industrin samlad, säger Ebba Fåhraeus.

Felicia Frithiof

Life science-inkubatorn Smile i Lund har valts ut som enda skandinaviska inkubator att delta i nya EU-programmet ”Bridgehead”, där uppstartsbolag […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.