fredag 1 mars 2024

inloggad som

Skåne i siktet för Monterros nya fond

Investmentbolaget Monterro, med flera skånska portföljbolag, har nyligen stängt sin tredje fond. Totalt har bolaget numera 4,3 miljarder kronor att investera varav en del hamnar i Skåne.

– Vi kommer göra en till två investeringar i år från den nya fonden. Med tanke på att vi är rätt aktiva i Skåne så är det inte osannolikt att det blir något där nere, säger Thomas Bill, managing partner på Monterro, till Rapidus.

Den nya fonden landade på 2,5 miljarder kronor och är brukbar i tio år. Fyra år ges för nya investeringar och sedermera sex för försäljning.

– Det blir någonting i Skåne de närmaste fyra åren. Det är i Malmö och Lund som det är mest aktivitet, och Köpenhamn. Det finns väldigt många duktiga entreprenörer i regionen. Man bygger långsiktigt på ett sätt som vi gillar, man satsar på lönsamhet inte bara ”cash burn”, säger Thomas Bill.

Av Monterros totalt nio portföljbolag har fyra huvudkontor i Skåne, varav ett gått till börsen. Det handlar om Lundabaserade Lime, som utvecklar mjukvara för att hantera kundrelationer.

– Vi bygger våra bolag för att de ska vara börsfähiga, när man börjar komma upp i en viss storlek så börjar vi utveckla bolagen så att det blir börsfähiga. Resan med Lime har gett mersmak, kul också att få ytterligare ett noterat Skånebolag, säger Thomas Bill.

Bland Monterros skånska innehav märks Malmöbaserade Hypergene, Mashie i Malmö och Grade. På andra sidan sundet finns Köpenhamnsbaserade Outpost24, som sysslar med IT-säkerhet och som även har kontor i Blekinge.

I portföljen finns även Stockholmsbaserade Palette som automatiserar finansiella processer och har utvecklingskontor i Malmö. Utöver Monterros nio portföljbolag har åtta tilläggsförvärv gjorts sedan start. Rapidus rapporterade bland annat om Mashie som köpte Göteborgsbaserade Foodit i fjol.

Emily Binks

Investmentbolaget Monterro, med flera skånska portföljbolag, har nyligen stängt sin tredje fond. Totalt har bolaget numera 4,3 miljarder kronor att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.