onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Axiell tar järngrepp om norska marknaden

Axiell, som utvecklar och säljer system för bibliotek, arkiv och museer, förvärvar norska Bibliotekenes IT-senter. Därmed har Lundabolaget en 60-procentig marknadsandel i Norge och får ytterligare 60 miljoner i omsättning.

– Vi har jobbat och haft verksamhet i Norge i två års tid, men inte haft en fysisk närvaro med kontor.  Nu får vi det, vi har tidigare hanterat närvaron där från Köpenhamn. Det är huvudskälet till att vi gör detta, vi vill ta oss in i Norge, säger Axiells marknadschef Maria Wasing till Rapidus.

Ytterligare en anledning till förvärvet är att Axiell vill börja sälja egenutvecklade mjukvaran Quria i Norge. Quria säljs huvudsakligen utomlands i dagsläget.

Bibliotekenes IT-center utvecklar MikroMarc som används av folkbibliotek samt Saga, ett gränssnitt för låntagare att söka i bibliotekskataloger. MikroMarc verkar inom samma område som Axiell vars system sköter bland annat inköp, in- och utlån samt katalogisering för personal på bibliotek, arkiv och museer.

I och med uppköpet får Axiell 300 kommunkunder i Sverige, Norge och Finland och har därmed närmare 90 procent av marknadsandelarna i Sverige. Axiellgruppen har 8.000 kunder bland folk- och skolbibliotek i 55 länder.

Axiell ägs huvudsakligen av familjerna Hentzel och Borg medan vd och delar av personalen har mindre ägarandelar. År 2017 landade koncernintäkterna på drygt 530 miljoner kronor, med nära 41 miljoner i resultat efter finansiella poster. Koncernen sysselsätter runt 345 personer, varav cirka 100 i Sverige. Majoriteten sitter i Lund där huvudkontoret finns. Vd är Joel Sommerfeldt.

Emily Binks

Axiell, som utvecklar och säljer system för bibliotek, arkiv och museer, förvärvar norska Bibliotekenes IT-senter. Därmed har Lundabolaget en 60-procentig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad