söndag 5 maj 2024

inloggad som

Ny vd ska ta tvätteknik utan tvättmedel utomlands

Med ett 30-tal installationer i drift har skånska miljöteknikbolaget Swatab fått in en fot i tvättstugor från Malmö till Södertälje. Efter sommarens kapitaltillskott från Sandberg Development har bolaget värvat Malmöbolaget Kockum Sonics försäljningschef Mats Marklund som ny vd.

Swatabs patenterade filterskåp har de senaste åren rönt en del uppmärksamhet då de installerats i tvättstugor hos bland andra MKB, Grand Hotel i Lund och Telge Bostäder i Södertälje. Filtren avjoniserar vattnet, vilket gör det möjligt för vattnet att bryta jonbindningarna mellan textilierna och smutsen. Dessutom skapas små hålrum mellan vattenmolekylerna där de annars hydrofoba ändarna på fettmolekyler passar in.

Sammantaget eliminerar detta behovet av tvättmedel i tvättmaskinen. Och eftersom filtren även tar bort alla salter ur vattnet behövs heller inget sköljmedel. Det minskar underhållsbehovet på tvättmaskinen, men den stora vinsten för en hyresvärd som MKB är energibesparingen då tvättprocessen kan genomföras i 30 grader eller kallare och kräver mindre torktid efteråt.

Swatab, eller Scandinavian Water Technology AB, grundades 2013 av makarna Per Hansson och Katarina Klöfverskjöld. Duon är fortfarande majoritetsägare men i somras tog Sandberg Development över 25 procent och Swatab flyttade från Kristianstad till Sandberg Developments lokaler i Malmö.

Där håller bolaget som bäst på att bygga upp produktionen för att kunna leverera 200 filterskåp om året, vart och ett med en prislapp på mellan 100.000 och 300.000 kronor.

– Vi omsatte fyra miljoner kronor 2018. Budgeten för 2019 är många gånger högre, säger Mats Marklund till Rapidus.

Han tog i slutet av hösten över vd-posten från Katarina Klöfverskjöld, som istället blir marknadsansvarig. Målet för 2019 är att nå de första kunderna i Norge, Danmark och Finland. För att klara det räknar Mats Marklund med att behöva öka personalstyrkan från dagens sju personer till uppåt 20.

Erik Olausson

Med ett 30-tal installationer i drift har skånska miljöteknikbolaget Swatab fått in en fot i tvättstugor från Malmö till Södertälje. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.