lördag 18 maj 2024

inloggad som

LU Holding satsar på beslutsstöd för barncancer

LU Holding går in i bolaget Concidera Health som har utvecklat beslutsverktyg baserat på barncancerdata. Bolaget har bildats av forskarna Helena Linge och Thomas Wiebe tillsammans med LU Holding, som går in med 400.000 kronor i kapital.

Concidera Health ska fortsätta utvecklingen av webbaserade beslutsunderlag, som läkare ska kunna använda för att förbättra uppföljningen av tidigare barncancerpatienter när de riskerar att drabbas av biverkningar av sin behandling.


– Dessutom har vi fått stöd från Accelerator, man kan få maximalt 300.000 kronor och det fick vi. Så nu kan vi göra produkterna helt flygfärdiga, säger Helena Linge.

Det ena verktyget ska kunna användas av vårdpersonal för att få en samlad bild av de behandlingarna som patienten hade i barndomen.  Det andra verktyget kan utifrån den stora datamängd som forskarna använt upptäcka mönster och samband mellan barncancerbehandlingar och andra faktorer.

– Data kan under rätt omständigheter bli information och kunskap. Vi ser det som värdefullt att alla läkare ska kunna agera på samma datadrivna sätt, så att deras patienter ska få den bästa vården, säger Helena Linge.

Niclas Lindstrand

LU Holding går in i bolaget Concidera Health som har utvecklat beslutsverktyg baserat på barncancerdata. Bolaget har bildats av forskarna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]