onsdag 6 december 2023

inloggad som

18 miljoner ska hjälpa sydsvenska bolag ut i världen

I fredags fick Invest in Skåne klart med EU-finansiering till ett treårigt projekt med arbetsnamnet Southern Sweden Going World Wide. Med en budget på totalt 18 miljoner kronor ska ett 60-tal små och medelstora företag från Skåne och Blekinge hjälpas ut på världsmarknaden.

Bland annat ska projektpengarna gå till att visa upp företagen på olika branschmässor runt om i världen. Målet är att en stor del av dem ska landa någon form av exportaffär eller internationellt samarbete.

– Ett exempel är industrimässan i Hannover i april, där Sverige har en stor monter. Där kommer vi delta och ta med sydsvenska företag, säger Invest in Skånes vice vd Ulrika Ringdahl till Rapidus.

Hälften av pengarna kommer från EU:s regionala strukturfond, resten från de lokala aktörerna Invest in Skåne, Region Skåne, Region Blekinge och Almi Blekinge. Utöver exportstöd handlar det även om insatser för att sydsvenska företag ska locka investerare från utlandet.

– Det är något vi hållit på med i tio år men för Region Blekinge är det ett relativt nytt område, säger Ulrika Ringdahl.

Hon nämner teknik relaterad till hälsosektorn som ett område där både Skåne och Blekinge är starka och som därför kommer bli ett fokusområde. Men formellt riktar sig projektet till företag i alla branscher.

Trots likheterna i namnet är det nya EU-projektet ingen fortsättning på Southern Sweden Going Global, som nyligen avslutats. Även det handlade om export- och investeringsfrämjande insatser men då med skånska inkubatorföretag inom life science som främsta målgrupp. Bland de 50-tal bolag som deltog finns Lundabaserade Red Glead Discovery och Longboat Explorers samt Galenica och Vibrosense Dynamics i Malmö.

Erik Olausson

I fredags fick Invest in Skåne klart med EU-finansiering till ett treårigt projekt med arbetsnamnet Southern Sweden Going World Wide. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad